Nagyvilág

Őrizetbe vettek Afganisztánban egy nőjogi aktivistát

Allison Bailey / NurPhoto via AFP
Allison Bailey / NurPhoto via AFP

Őrizetbe vettek Afganisztánban egy nőjogi aktivistát, mindössze néhány nappal azután, hogy nők egy kisebb csoportja megmozdulást szervezett az északi Tahár tartományban azt követelve, hogy biztosítsák a nők oktatáshoz és munkavállaláshoz való jogát – írja az MTI.

Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni különleges jelentéstevője közölte: Parisza Mubarizt, aki egy nőjogi szervezet alapítója, a bátyjával együtt vették őrizetbe szombaton. A tisztségviselő hangsúlyozta: a lányok oktatáshoz való jogát követelni nem bűncselekmény, ezért az azonnali szabadon bocsátását követelte vasárnap.

Az aktivista szabadon bocsátását követelte ezután Raffaella Lodice, az Európai Unió Afganisztánba akkreditált nagykövet-helyettese és Favzia Kúfi ismert afgán politikus, nőjogi aktivista, az afgán parlament egykori alelnöke is felszólalt.

A tálibok 2021. augusztusi hatalomra kerülése óta Afganisztánban a lányok csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába, az annál idősebbeket kizárták az oktatásból. Emellett számos hivatalban tilos női munkavállalókat alkalmazni, és a nők nagyobb távolságokra nem utazhatnak kísérő nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik