Allison Bailey / NurPhoto via AFP
Nagyvilág

Őrizetbe vettek Afganisztánban egy nőjogi aktivistát

Őrizetbe vettek Afganisztánban egy nőjogi aktivistát, mindössze néhány nappal azután, hogy nők egy kisebb csoportja megmozdulást szervezett az északi Tahár tartományban azt követelve, hogy biztosítsák a nők oktatáshoz és munkavállaláshoz való jogát – írja az MTI.

Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni különleges jelentéstevője közölte: Parisza Mubarizt, aki egy nőjogi szervezet alapítója, a bátyjával együtt vették őrizetbe szombaton. A tisztségviselő hangsúlyozta: a lányok oktatáshoz való jogát követelni nem bűncselekmény, ezért az azonnali szabadon bocsátását követelte vasárnap.

Az aktivista szabadon bocsátását követelte ezután Raffaella Lodice, az Európai Unió Afganisztánba akkreditált nagykövet-helyettese és Favzia Kúfi ismert afgán politikus, nőjogi aktivista, az afgán parlament egykori alelnöke is felszólalt.

A tálibok 2021. augusztusi hatalomra kerülése óta Afganisztánban a lányok csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába, az annál idősebbeket kizárták az oktatásból. Emellett számos hivatalban tilos női munkavállalókat alkalmazni, és a nők nagyobb távolságokra nem utazhatnak kísérő nélkül.

Ajánlott videó