Nagyvilág

Álmából ébredt a bánya előkészítő robbantására a recski asszony

Kanász-Nagy Máté / Facebook
Kanász-Nagy Máté / Facebook

Pénteken előkészítő robbantásokat tartottak a recski ércbánya megnyitásához, a helyi lakosság legalábbis két robbanásról is beszámolt – derült ki az LMP frakcióvezető-helyettese, Kanász-Nagy Máté szombati, helyszíni videós bejelentkezéséből.

A politikus tucatnyi helyi lakossal együtt jelentkezett be a településről, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ott élők megkérdezése nélkül létesüljön ilyen üzem a házaik közvetlen közelében.

Kanász-Nagy Máté felidézte, hogy Recsk környékén ugyan korábban is bányásztak, de ilyen közel a házakhoz még nem. Elmondása szerint a település közigazgatási határán belül tervezik a bánya megnyitását, ennek következményeit pedig – a környezeti ártalmakat, a zajt és a szennyezést – az itt élőknek kell elviselniük.

A politikus azt mondta, a lakók hívták a településre, miután pénteken meghallották a robbantásokat, amiről szintén nem értesítették őket.

Kanász-Nagy Máté felidézte, hogy a recski polgármester, Nagy Sándor még 2020-ban „gyakorlatilag egy személyben” hozott döntést arról a koronavírus-járvány ideje alatt, hogy hozzájárul a bányanyitásához. Szerinte ugyan „nyilván minden törvényes” és szabályos volt, csak épp a helyi lakosokat nem kérdezték meg, hogy akarnak-e bányát a házaik közvetlen közelében.

Az LMP frakcióvezetője azt mondta, az ügyben Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez fordult, és arra kérte, a helyszínen közösen nézzék meg, mi történik, és válaszoljon a lakosok kérdéseire, erre azonban nem kapott választ.

A tegnapi nap folyamát én személy szerint aludtam, és csak arra lettem figyelmes, hogy az ágy remegett alattam

– mondta a videóban egy helyi lakos, Huporka Gézáné, aki szerint a bányavállalkozó korábban ígéretet tett nekik arra, hogy előzetesen tájékozatják őket a robbantásokról, erre azonban nem került sor.

A bányanyitás ügyéről az idén januárban riportot közölt a Blikk, ebben több helyi lakos mellett a polgármester is megszólalt, aki szerint polgármester a bánya adóbevételei nélkül csődközelbe kerülne a település.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik