Nagyvilág

Árucikké változtatta a nőket a Nyugat, mondta ünnepi beszédében a „teheráni mészárosként” is ismert iráni elnök

Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / AFP
Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / AFP

Szombaton van az iráni iszlamista forradalom negyvennegyedik évfordulója. Ennek alkalmából az egyes kritikusai szerint csak „teheráni mészárosként” Ebrahim Raiszi elnök beszédet mondott a rezsimet támogató tömegnek a teheráni Azadi téren (magyarul: Szabadság tér).

Az elnök a televízióban is közvetített beszédben továbbra is élesen bírálta a Nyugatot, mindenek előtt a rendszer ősellenségének tekintett Egyesült Államokat. Megismételte többek között azokat a vádakat is, hogy a tavaly szeptember óta tartó, minden korábbinál hevesebb tüntetéshullám hátterében az ország ellenségei, azaz a nyugati országok és szövetségeseik állnak. Raiszi az állítólagos nyugati beavatkozást „káosz-projektnek” nevezte, amit a korábban Irakban, és Afganisztánban folytatott nyugati műveletekhez hasonlított.

Az iráni elnök szerint az emberi jogokkal és a női jogokkal kapcsolatban a Nyugatnak viszont valójában több szégyenkeznie valója van, mint Iránnak. Szerinte a Nyugat:

Eszközként használja a nőket, és árucikké változtatta őket, miközben a trágárság legaljasabb formáját terjeszti, ami nem más, mint a homoszexualitás.

Az elnök megismételte az iráni hatalom másik ismert mítoszát, mely szerint Az Iszlám Államot a Nyugat hozta létre és fegyverezte fel. Arról is beszélt, hogy a Nyugatnak nincs oka ítélkezni Irán atomprogramja felet, mert velük ellentétben Iránnak nincs atomfegyvere.

Beszéde közben az állami televízió streaming webhelyét megzavarta egy hackercsoport ,a melynek videója mindössze néhány másodpercig volt képernyőn. A videón egy elmaszkolt nő azt mondta,

Halál az iszlám köztársaságra,

majd újabb utcai zavargásokra szólótott fel.

Az iráni legfelsőbb vezető, az idén 83 éves Ali Hámenei ajatollah ezen a héten szerdán ismerte el először tavaly szeptember óta, hogy az iszlamista vezetés és az iráni nép között „nézeteltérések” vannak, amikor a légierő tisztjei előtt tartott beszédet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik