A következő élő közvetítés része Orbán közös képet posztolt Zelenszkijjel

Erről beszélt Zelenszkij az Európai Parlametben

NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP
NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP

Ukrajna az Európai Unió tagja lesz

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij az Európai Parlamentben tartott beszédében csütörtökön. Az ukrán elnök Brüsszelben hangsúlyozta, hogy országa osztozik a „közös európai történelemben”, Oroszországot pedig „a modern világ legnagyobb Európa-ellenes erejének” nevezte. Ezt egyébként megismételte az uniós vezetőkkel folytatott csúcstalálkozón is, ahol hangsúlyozta, hogy Európa nem lehet szabad Ukrajna nélkül.

Azt mondta, a harc nem csupán Ukrajna, hanem Európa életmódjának megvédéséért folyik, és szerinte Oroszország, vissza akar térni az 1930-as és 40-es évek „embertelen valóságához”.

Zelenszkij úgy látta, Németország és Franciaország képes lenne „megváltoztatni a háború menetét”. Úgy vélte, minél hamarabb kap Ukrajna nehéz, nagy hatótávolságú fegyvereket és modern repülőgépeket, annál gyorsabban véget érhet az orosz agresszió.

Szerinte a Leopard harckocsik mellett a vadászgépek és a nagy hatótávolságú rakéták is fontosak. A Leopard harckocsik szállítására nyugati országok csak nemrég vállaltak kötelezettséget. Bár Zelenszkij azt mondta, hogy Párizsban megbeszélték a harci repülőgépek kérdését is, figyelmeztetett, hogy „nagyon kevés idő” van a szükséges fegyverek biztosítására.

Zelenszkij parlamenti beszédének egyik fő témája a hála és a szolidaritás volt.

Mi, ukránok, önökkel együtt védjük magunkat a csatatéren

– mondta az európai vezetőknek, akik néhány kivételtől – például Orván Viktor magyar miniszterelnöktől – eltekintve tapssal köszöntötték az ukrán elnököt. Sokan kék és sárga színű szalagot is viseltek.

Zelenszkij köszönetet mondott mindenkinek, akik segítettek az „egyszerű ukrán embereknek”, és mellettünk álltak az „életért folytatott küzdelemben”.

(bbc)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik