Nagyvilág

Két gyermek meghalt, hat megsérült, amikor bölcsődébe hajtott egy busz Kanadában

Anne-Sophie THILL / AFP
Anne-Sophie THILL / AFP

Két gyermek meghalt, hat másik megsérült, miután egy busz belerohant egy óvodába Montreal környékén, Lavalban  – közölte a helyi rendőrség. A Reurters azt írja, hogy a busz sofőrjét, a helyi tömegközlekedés 51 éves alkalmazottját emberölés és gondatlan közúti veszélyeztetés gyanújával őrizetbe vették.

A hatóság további részleteket nem közölt a nyomozás érdekeire hivatkozva, de annyit már most lehet tudni, hogy a sofőr tíz éve dolgozik a helyi tömegközlekedésben, és büntetett előélete nincs.

A tragikus incidens helyi idő szerint reggel fél kilenc körül történt, éppen akkor, amikor a szülők a gyerekeket általában lerakják a bölcsődében. Az AP szerint a rendőrség nagy területet zárt le a bölcsődének otthont adó épület körül. A pánikba esett szülőket, akik a bölcsődéhez siettek, egy közeli általános iskolába irányították. Több tucatnyi rendőr és mentőautó állt a bölcsődéhez vezető lezárt úton.

Egy szemtanú szerint a sofőr közvetlenül a baleset után kiszállt a buszból, letépte magáról a ruháját és ordítani kezdett.

A város polgármestere, Stéphane Boyer azt állította: elképzelhető, hogy szándékos cselekményről van szó, de „ezt a vizsgálatnak még meg kell erősítenie”.

A bölcsőde egy zsákutcából nyíló felhajtó végén található, a zsákutcában pedig van egy buszmegálló. A sofőrnek itt minden bizonnyal le kellett térnie az útról, és a hosszú kocsifelhajtó felé haladnia ahhoz, hogy az épületnek ütközzék.

Nem voltak csúszásnyomok. Egyenesen a bölcsődébe hajtott

– mondta egy további szemtanú.

„Mindenki borzasztóan lesújtott a történtek miatt” – mondta Suzanne Roy québeci családügyi miniszter, aki szerint ilyesmire nem lehet felkészülni, mert a szülők általában úgy gondolják, hogy a bölcsődékben és óvodákban biztonságban tudhatják a gyerekeiket.

A kórházba szállított hat gyermeknek nincsenek életveszélyes sérülései – közölte a rendőrség. A hatóságok nem erősítették meg a gyerekek életkorát, de a kanadai közmédia szerint nagyjából nyolcvan, öt évesnél fiatalabb gyerek jár ebbe ez intézménybe.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, és Francois Legault québeci kormányfő részvétét fejezte ki a családoknak.

Laval mintegy harminc kilométerre található Montrealtól, Kanada második legnépesebb tartományában, Québecben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik