A következő élő közvetítés része Zelenszkij harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától

Amerikai összeesküvéselmélet-hívőre hivatkozva vádolja Oroszország a Fehér Házat az Északi Áramlat gázvezetékek tavalyi megrongálásával

Leon Neal / Getty Images
Leon Neal / Getty Images

Seymour Hersh nyugalmazott amerikai újságíró szerdán a blogján közölte, hogy arra jutott: az Amerikai Egyesült Államok felelős az Északi Áramlat gázvezeték korábbi megrongálásáért. az idén 85 éves Hersh felidézte, hogy a New York Times „rejtélynek” nevezte a rongálást, de szerinte az az Egyesült Államok titkos tengeri műveletének következménye, amelyet „eddig titokban tartottak”.

Hersh, aki – 1970-ben még Pulitzer-díjat kapott – a kritikusai szerint az évtizedek során feketeöves összeesküvéselmélet-hívővé vált, amit korábban már egyértelműen cáfolt állításai alátámasztanak. Bírálták többek között azért, mert Oszama Bin Laden meggyilkolásának hivatalos beszámolói körül kavart, de megkérdőjelezte azt a bizonyított tényállítást is, mely szerint a szíriai kormány korábban vegyi fegyvereket vetett be szíriai civilek ellen.

Az orosz külügyminisztérium szerdán válaszul mindenesetre közölte, hogy az Egyesült Államoknak „kérdésekre kell válaszolnia” a tavalyi robbanásokban játszott szerepével kapcsolatban.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán már tényként közölte, hogy az Egyesült Államoknak köze volt a robbanásokhoz, és felszólította a Fehér Házat, hogy kommentálja a bemutatott „tényeket”.

A Fehér Ház szerdán közölte, hogy Hersh beszámolója „teljesen hamis és totális fikció”.

Moszkva korábban – bizonyítékok bemutatása nélkül – többször is állította, hogy nyugati szereplők állnak az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket érintő tavaly szeptemberi robbanások mögött. Nyugati illetékesek ezeket a vádakat elutasították.

A Fehér Háznak most mindezekre a tényekre reagálnia kell

– közölte Zaharova a Telegram-fiókjában bejegyzésében, amelyben össze is foglalta Hersh főbb állításait az állítólagos amerikai érintettséggel kapcsolatban.

Az ügyben korábban nyomozást folytató Svédország és Dánia hatóságai közölték, hogy a robbantások szabotázsakciók következményei voltak, de a felelősöket nem nevezték meg. Az ügyben azért ez a két ország folytatott nyomozást, mert a robbantásban érintett részek az ő területükön találhatóak.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik