Nagyvilág

Már több mint háromezer halottja van a török-szíriai földrengéseknek

Halil Hamra / AP / MTI
Halil Hamra / AP / MTI

Háromezernél is több halálos áldozatot követeltek a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések, írja az MTI.

A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet hétfő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban. A szomszédos Törökország katasztrófavédelmi hatósága (AFAD) legfrissebb adatai szerint 1762-re nőtt a halottak száma.

A két országban több mint 15 ezer sérültről tudni.

Mindemellett a katasztrófa valós mértékét még nem lehet felbecsülni sem, mivel a hatóságok szerint számos ember rekedhetett a földmozgás során összeomlott épületek romjai alatt.

Az AFAD időközben további utórengésekre figyelmeztetett. A CNN Türk török hírtelevízió szerint a katasztrófavédelmi hatóság felszólította az érintett térségekben élő embereket, hogy tartsák magukat távol a megrongálódott épületektől. Több mint 5600 épület ugyanis már összeomlott. Szíriában több mint 200 házomlásól tudni.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás déltájban egy 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal is Kahramanmaras tartomány volt. Az AFAD szerint 185 utórengést jegyeztek fel.

Kapcsolódó
Tömegsírokba temetik Szíriában a földrengés áldozatait
Csak Szíriában a halottak száma legkevesebb 783, és 2200-nál is több a sérült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik