Nagyvilág

Alig érzik meg az élelmiszer-inflációt a külföldön élő magyarok

MTI / EPA / Neil Hall
MTI / EPA / Neil Hall

Nemcsak Magyarországon rándul össze az ember gyomra egy-egy vásárlásnál az árak láttán – az Rtl.hu-n látható az a Fókusz-riport, amelyben külföldön élő magyarokat kérdeztek arról, hogyan értékelik az ottani élelmiszer-inflációt, illetve mennyire kénytelenek spórolni.

Mándity László például 7 éve él Németországban, egy wellness-szállodában masszőrként és szaunamesterként dolgozik, és nagyjából havi 2000 euróból gazdálkodik. Azt mondja, még mindig nem kell különösebben odafigyelnie arra, hogy mit vásárol. „Általában bepakolom, ami kell, a pénztárnál meg kifizetem. Nem volt olyan döbbenetes különbség, amire azt mondtam volna, hogy úristen, mi történt itt.” Németországban a tej átszámítva 280–350 forint, a toastkenyérért 581, a tejfölért 269 forintnyi összegért juthatunk hozzá. A tehéntúró nagyon olcsó, mindössze 292 forint. A 10 darabos tojás sem drága, 386 forint, amennyi nálunk tavaly januárban volt. A legnagyobb meglepetést mégis a magyar Pick szalámi okozza: 2254 forint, míg nálunk 5000 forint közelében van ugyanakkora kiszerelésben.

Kati elkalauzolta a stábot egy olasz üzletbe. A legolcsóbb tészta 500 grammos kiszerelésben átszámítva 277 forintba került, fele annyiba, mint nálunk. Az olasz vásárlóknak az egy évvel ezelőttihez képest nem kell annyira mélyen a zsebükbe nyúlni: míg tavaly januárban 3,6 százalék volt az élelmiszer-infláció, addig decemberre a 13,3 százalékra nőtt.

Zsuzsi 3 gyerekével és férjével 11 éve él Skóciában, a férje pizzafutárként dolgozik, ő pedig asszisztens. Azt mondja, nem nagyon nézi az árakat, még nem kell spórolniuk.

Itt is minden megváltozott, minden sokkal nehezebb, de még mindig sokkal élhetőbb, mint otthon. A szociális háló nagyon erős, gyakorlatilag mindenféle támogatást megkaphatsz, ha fiatal vagy, ha idős, ha van gyereked, ha nincs. Arról nem is beszélve, hogy még több munkalehetőség van, mint eddig.

Bene Kati férjével és kislányával lakik az olaszországi Ravennában, 830 kilométerre Magyarországtól. Édesapjával naponta beszél telefonon, és Kati elmondása szerint nincs olyan beszélgetés, amikor ne kerülne szóba a hazai élelmiszerek drágulása. „Mindennap panaszkodik, hogy már megint felment a hús ára meg a tej ára. Nálunk azért ennyire nem, de valamennyire biztosan. Az élelmiszerek árán túl az áramárak, energiaárak növekedtek.”

Az Egyesült Államokban tavaly januárban 6,7 százalékos volt az élelmiszer-infláció, és decemberre csekély mértékben, 10,4 százalékra nőtt. Mariann Las Vegasban él amerikai férjével, saját wellnessakadémiáján pilatesoktatókat képez. „Mi is megérezzük az áremelkedést. Amíg a korábbi években 80–120 dollárért elvégeztem a heti nagybevásárlást, ma már ezt egy olyan 180 dollár körüli összegért tehetem meg, és nem luxustermékekről beszélek, hanem sima alapélelmiszerekről” – idézi őt az Rtl.hu.

Kiemelt kép: Sajtok között válogat egy vásárló egy londoni ABC-áruházban 2023. január 18-án. MTI/EPA/Neil Hall

Ajánlott videó

Olvasói sztorik