Nagyvilág

Kínai kémléggömböt találtak az Egyesült Államok felett

Chase DOAK / AFP
Chase DOAK / AFP

Egy feltételezett kínai megfigyelő léggömböt észlelt az amerikai hadsereg. Az eszköz jelenleg is az Egyesült Államok fölött lebeg – írja hivatalos katonai forrásokra hivatkozva az NBC News.

Az Egyesült Államok kormánya észlelt és nyomon követ egy sztratoszférikus megfigyelő léggömböt, amely jelenleg az Egyesült Államok kontinentális része felett tartózkodik. Továbbra is szorosan nyomon követjük és megfigyeljük.

– nyilatkozta Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője az NBC-nek. Hozzáteszi: miután észlelték az idegen eszközt, az amerikai kormány azonnali lépéseket tett, hogy „megakadályozza érzékeny információk megszerzését”.

A megfigyelő léggömböt először szerdán észlelték a Montana állambeli Billings felett. A ballon az Aleut-szigetek felett átrepülve, Kanadán keresztül érkezett az Egyesült Állami északi részére.

Egy anonimitását kérő, magas rangú védelmi tisztviselő szerint a léggömb még mindig az Egyesült Államok felett van, de nem volt hajlandó megmondani, hogy most hol van. Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok biztos benne, hogy a léggömb Kínához tartozik, és már több csatornán keresztül, Washingtonban és Pekingben egyaránt egyeztettek velük az esetről. Azt nem árulta el, hogy a kínaiak elismerték-e, hogy a ő küldték a kémléggömböt az USA fölé.

A Pentagon vezetői áttekintették a kínai sztratoszférikus léggömb fenyegetettségi profilját és a lehetséges válaszlépéseket, de végül arra jutottak, hogy nem javasolják annak kinetikus megsemmisítését, mivel a földre hulló törmelék veszélyezteti az ott tartózkodó emberek biztonságát. A lehetséges válaszlépéseket szerdán Joe Biden elnökkel, a hadsereg főparancsnokával is ismertették.

Az eset miatt több amerikai repülőgépet, köztük F-22-es vadászgépeket is készenlétbe helyeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik