A következő élő közvetítés része Ursula von der Leyen elárulta, hol sújtják majd Oroszországot az új szankciók

A New York Times szerint idáig 200 ezer katonát veszítettek az oroszok

Az Ukrajnában megölt és megsebesített orosz katonák száma megközelíti a 200 ezret – írja meg nem nevezett amerikai és nyugati tisztviselőkre hivatkozva a New York Times. Ebbe nemcsak a hivatásos katonákat, hanem a Wagner-csoport nevű magánhadsereg veszteségeit is beleszámolták, melyről az orosz katonai vezetés nem is köteles hivatalos tájékoztatást adni. Összevetésképp az orosz áldozatok száma – amennyiben megfelelnek a valóságnak – az orosz-ukrán háború első 11 hónapja alatt nyolcszorosa az afganisztáni háború két évtizede alatt elszenvedett amerikai veszteségeknek.

Az áldozatok számát köztudottan nehéz megbecsülni, különösen azért, mert Moszkva rendszeresen alacsonyabb számokat közel a valós veszteségeknél, azonban a kelet-ukrajnai Bahmut és Szoledar városában és környékén zajló mészárszék jelentősen növelte az áldozatszámot. Az amerikaiak szerint itt naponta több száz orosz katona vesztette életét, ugyanis a Donbasszban az orosz hadsereg rosszul képzett újoncokat és volt elítélteket küldött a frontvonalra, egyenesen az ukrán géppuskatűz elé.

Az áldozatok számát jellemzően műholdas felvételek, lehallgatott beszélgetések, a közösségi média és a helyszíni beszámolók, valamint a két harcban álló kormány hivatalos jelentései alapján próbálják megbecsülni. Ez nem egyszerű feladat, a becslések sokszor az amerikai kormány belül is eltérőek.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik