Nagyvilág

Kimondta az olasz legfelsőbb bíróság: nem kötelezhetők a gyerekek, hogy találkozzanak a nagyszüleikkel

ALBERTO PIZZOLI / AFP
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Precedens értékű döntést hozott a héten az olasz legfelsőbb bíróság, amely ítéletében kimondta: a gyermekeket nem lehet kötelezni arra, hogy találkozzanak nagyszüleikkel, amennyiben ahhoz nincsen kedvük, írja a Guardian.

Az évek óta húzódó ügy azt követően került a legfelsőbb bíróságra, hogy egy szülőpár fellebbezett egy korábbi ítélettel szemben. Egy helyi bíróság ugyanis korábban azt állapította meg, hogy két gyermeküknek kötelessége találkozni a nagypapával és a nagymamával.

A nagyszülők azért indítottak korábban pert, mert a szülők által állított akadályok miatt nem láthatták az unokáikat.

A szülők azzal érveltek, hogy a gyerekek nem szerettek volna a nagyszülőknél lenni, ami a családi konfliktus előrehaladtával csak még inkább felerősödött.

A legfelsőbb bíróság szerint ugyan kétségtelen, hogy a két gyermeknek haszna származik abból, ha kapcsolatban állnak a család idősebb generációval, erőszakkal nem vehetők rá arra, hogy találkozzanak velük.

Kimondták: a gyerekek érdekei élveznek elsőbbséget a nagyszülők érdekeivel szemben, egy nem kívánatos kapcsolatot pedig nem lehet előírni, pláne nem akkor, ha a gyerekek már belátásra képesek és betöltötték a 12. életévüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik