Nagyvilág

Kivégezték a 2007-es dallasi rendőrgyilkosság elkövetőjét

Joe Raedle / Newsmakers / Getty Images
Joe Raedle / Newsmakers / Getty Images

Kivégezték helyi idő szerint szerdán méreginjekcióval Taxasban a 2007 márciusi dallasi rendőrgyilkosság elítéltjét. A 43 éves elítélt, Wesley Ruiz az utolsó szó jogán először az áldozat hozzátartozóitól kért bocsánatot, majd a családjától búcsúzott el. A börtön falain kívül motoros rendőrök emlékeztek meg meggyilkolt kollégájukról.

Ruiz korábban öt társával együtt a kivégzések leállítását kérvényezte, mert szerintük az intézmény lejárt érvényességű gyógyszereket használ az ítéletek végrehajtásához, de a bíróság a kérést elutasította. Ruiz, – aki a gyilkosság elkövetésekor kábítószer hatása alatt állt – autós üldözés után lőtte le az akkor 33 éves Mark Nixet, akinek a lövedék a jelvényén megpattanva a nyaki artériájába fúródott. A rendőr a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. Ruiz a tárgyalás során önvédelemre hivatkozva azt állította, hogy a rendőr megfenyegette, hogy megöli, és ezért lőtt.

A meggyilkolt rendőr hét éve szolgált a dallasi rendőrségnél, a haditengerészet veteránja volt és éppen házasodni készült. Az Egyesült Államokban idén eddig négy kivégzést hajtottak végre, ebből kettőt Texasban, ahol ebben az évben 7 halálos ítélet végrehajtását tervezik, a következőt jövő héten.

Texasi Büntetés-végrehajtási Intézet / AFP Wesley Ruiz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik