Nagyvilág

Kijev felszólította Magyarországot, hogy hagyja abba az ukránellenes retorikát

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Figyelmeztették Magyarország nagykövetét a kijevi külügyminisztériumban, hogy elfogadhatatlan a magyar vezetéstől régóta tapasztalt ukránellenes retorika, ami súlyosan rombolja az ukrán-magyar kapcsolatokat – írja a Reuters.

Íjgyártó István nagykövetet azután kérette be az ukrán külügyminisztérium, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen arról beszélt, Vlagyimir Putyin célja az, hogy irányíthatatlan roncsot csináljon az országból, éspedig azért, hogy azt a Nyugat ne tudja trófeaként felmutatni. Mi több, ez már sikerült is, Ukrajna olyan, mint Afganisztán: a senki földje.

A Reuters cikke szerint az ukrán külügy felszólította a magyar nagykövetet, hogy vessen véget ennek a retorikának, hogy ne járjon helyrehozhatatlan következményekkel a két ország viszonyára nézve.

Azzal kapcsolatban, hogy Kijevben bekérették a magyar nagykövetet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban azt közölte:

A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik