Nagyvilág

Dekriminalizálják a kokain és a heroin birtoklását egy kanadai tartományban

Sander KONING / ANP MAG / AFP
Sander KONING / ANP MAG / AFP

Keddtől nem számít bűncselekménynek, ha valaki 2,5 gramm kokaint, heroint, metamfetamint, fentanilt vagy morfiumot birtokol a kanadai Brit Kolumbiában, az ország harmadik legnépesebb tartományában.

Kanada szövetségi kormánya helyt adott a nyugati parti tartomány kérésének, amely három évig kísérletezik a kemény drogok dekriminalizációjával. Hasonló szabályozást vezettek be a közelben fekvő, egyesült államokbeli Oregon államban, ahol 2020 óta nem büntetik a kemény drogok birtoklását.

A kísérleti projekt elindítása előtt Brit Kolumbia és a szövetségi hatóságok ismertették a szabályokat a szövetségi drogtörvény alóli mentesség feltételeiről. Bár a megnevezett anyagok továbbra is illegálisak maradnak, jövőben azokat a felnőtt embereket, akiknél összesen kevesebb mint 2,5 gramm kábítószert találnak, nem tartóztatják le, nem emelnek vádat ellenük, és nem foglalják le a náluk talált anyagokat. Ehelyett tájékoztatást kapnak a rendelkezésre álló egészségügyi és szociális szolgáltatásokról.

Carolyn Bennett, a mentális egészségért és a függőségekért felelős szövetségi miniszter hétfőn „monumentális fordulatnak nevezte a lépést, hiszen végre olyan drogpolitikája lesz a tartománynak, amely további kriminalizálás helyett a bizalmi és támogató kapcsolatok kialakítására törekszik, és az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat helyezi fókuszba”.

A tartományban 10 ezer lakos halt meg drogtúladagolásban azóta, hogy 2016-ban közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánították a kábítószereket. A döntéshozók azt remélik, hogy a dekriminalizáció után többen fognak segítségért fordulni.

A kábítószerek árusítása továbbra is illegális marad, továbbá tilos azok birtoklása iskolákban, gyermekgondozási intézményekben és repülőtereken.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik