Nagyvilág

Beiktatták Jacinda Ardern utódját Új-Zélandon

Hagen Hopkins / Getty Images
Hagen Hopkins / Getty Images

Beiktatták szerdán Új-Zéland új miniszterelnökét, Chris Hipkinst, aki a múlt héten váratlanul lemondott Jacinda Ardernt követi a tisztségben – írja az MTI.

A ceremónián Hipkins Új-Zéland főkormányzója, Cindy Kiro előtt tette le a hivatali esküt. A 44 éves politikus, a szigetország 41. miniszterelnöke beiktatási beszédében azt ígérte, hogy az inflációs pandémia sújtotta gazdasági életre fog koncentrálni. Az ünnepségen Carmel Sepuloni miniszterelnök-helyettest is beiktatták,  személyében először töltheti be ezt a tisztséget egy csendes-óceáni szigeti, nevezetesen tongai származású politikus.

Hipkins élete legnagyobb privilégiumának és felelősségének nevezte a megbízatást, de hangsúlyozta, hogy tele van energiával, és izgatottan várja az előtte álló feladatokat. Ardern kormányában a rendőrségért, az oktatásért és a közszolgáltatásokért felelős tárcát vezette, a pandémia alatt nagyobb figyelem irányult rá, mivel fontos szerepe volt a koronavírus-járvány kezelésében.

Kilenc hónap múlva egyébként általános választások lesznek Új-Zélandon, és a közvélemény-kutatások egyelőre azt jelzik, hogy Hipkins Munkáspártja lemaradhat a konzervatív ellenzék mögött.

Jacinda Ardern váratlanul mondott le múlt csütörtökön, öt és fél évi miniszterelnökség után. A 42 éves politikus azzal magyarázta döntését, hogy nagyon elfáradt a kihívásokkal teli elmúlt években, és szeretné egy ideig családjának is szentelni az életét. Áprilisig viszont még folytatja munkáját a törvényhozásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik