Nagyvilág

Korán-égetés miatt bekérette a török külügyminisztérium a holland nagykövetet

Robin Utrecht / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Robin Utrecht / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

A török külügyminisztérium kedden bekérette Hollandia ankarai nagykövetét, mert múlt vasárnap Hágában a Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát – jelentette a TGRT Haber török hírtelevízió. A külügyi tárca közleményt adott ki az ügyben, amelyben a leghatározottabban elítélték az aljas támadást.

Mint írták: az, hogy ez a szent értékeinket sértő eset Svédországot követően ezúttal Hollandiában is megtörténik, egyértelműen bizonyítja, hogy az iszlamofóbia, a diszkrimináció és az idegenellenesség Európában már nem ismer határokat. Törökország azt várja a holland hatóságoktól, hogy folytassák le a szükséges eljárást az elkövetővel szemben, és hozzanak konkrét intézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében – tették hozzá.

Múlt szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője égette el a Korán egy példányát. Erre az esetre reagálva Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette: nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja el Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik