Nagyvilág

Japán miniszterelnök: Nemzetünk az utolsó órában van, hogy képes legyen fenntartani társadalmi funkcióit

Masanori Genko / Yomiuri / AFP
Masanori Genko / Yomiuri / AFP

Japánnak sürgős lépéseket kell tennie a vészes népességfogyás megállítására, most vagy soha – jelentette ki Kisida Fumió miniszterelnök hétfőn a parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében.

Nemzetünk az utolsó órában van, hogy képes legyen fenntartani társadalmi funkcióit. Olyan kérdés ez, amely nem tűr halasztást

– figyelmeztetett a kormányfő.

Kisida azt mondta, hogy a demográfiai politikára fordított költségvetési pénzek megduplázására vonatkozó javaslatokat fog előterjeszteni, és áprilisban egy új kormányügynökség jön létre a demográfiai kérdés kezelése érdekében.

A 2022-es év adatait még nem tették közzé, azonban a 2021-es évben regisztrált adatok szerint Japán népessége rekordtempóban fogy és öregszik.A világ harmadik legnagyobb gazdaságát működtető Japán lakossága tizenhárom éve megállás nélkül csökken. A népességfogyás 2021-ben rekordméretű volt: 726 ezerrel 125,9 millióra csökkent Japán lakossága. Ráadásul a hatvanöt éves vagy annál idősebb lakosok aránya 0,27 százalékponttal tovább emelkedett tavaly, és elérte a rekordnak számító huszonkilenc százalékot, miközben az aktív korúak aránya 0,1 százalékponttal 58,99 százalékos mélypontra süllyedt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik