Nagyvilág

Egy ázsiai férfit keresnek a Monterey Park-i lövöldözéssel kapcsolatban

Robyn BECK / AFP
Robyn BECK / AFP

Magyar idő szerint vasárnap este is szökésben volt az a férfi Los Angeles környékén, aki helyi idő szerint szombat éjjel Monterey Park kisvárosban lelőtt tíz embert egy holdújévi fesztivál után, további tízet pedig megsebesített.

A férfi egy táncklubban követte el a tömeggyilkosságot, a rendőrség egyelőre nem tudja, hogy mi lehetett az indítéka. Andrew Meyer rendőr százados az AP hírügynökségnek azt mondta vasárnap: a sebesülteket mind kórházba kellett szállítani, állapotuk a stabiltól a válságosig terjed. A tíz halálos áldozat – öt férfi és öt nő – még a helyszínen elhunyt.

Robert Luna helyi seriff szerint egy 30 és 50 közötti ázsiai származású férfit keresnek a szemtanúk beszámolói alapján. „A lehető leggyorsabban el kell távolítani az utcákról ezt a személyt” – hangsúlyozta. Szemtanúk szerint a gyilkos gépfegyverrel szedte áldozatait, többször tárat tudott cserélni a fegyverén.

A mintegy 60 ezer lakosú Monterey Park nagyjából 13 kilométerre található Los Angeles belvárosától. Sokan a helyi lakosok közül ázsiai gyökerekkel rendelkeznek. A kínai holdújév alkalmából nagy fesztivált rendeztek a városban, de a további rendezvényeket lefújták.

A hatóságok vizsgálják, hogy a Monterey Parkban történtek összefüggésben állhatnak-e a szomszédos Alhambra városában történt esettel, ahol a lövöldözés után 20 perccel szemtanúk egy ázsiai származású férfit láttak fegyverrel a kezében bemenni egy helyi szórakozóhelyre, de a vendégek el tudták tőle ragadni a fegyvert. A második helyszínen senki sem sérült meg, a férfi pedig elmenekült. Luna szerint a nyomozók egy fehér kisbuszt keresnek, amelyet a környéken láttak.

Joe Biden amerikai elnök felszólította a Twitteren a helyi lakosokat, hogy kövessék a hatóságok utasításait. Mint írta, feleségével imádkoznak a lövöldözésben megölt, illetve megsebesített emberekért.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik