Nagyvilág

Újabb ankarai akadály a svéd NATO-csatlakozás előtt

MTI/EPA/Necati Savas
MTI/EPA/Necati Savas
Törökország lefújta a svéd védelmi miniszter ankarai látogatását, miután a svéd hatóságok engedélyt adtak egy stockholmi tüntetésre, ahol a Koránt tervezik elégetni.

Török kollégája meghívására jövő héten utazott volna Ankarába a svéd védelmi miniszter. Pal Jonson a török döntéshozókat arról akarta meggyőzni, ratifikálják Svédország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Szombaton ugyanakkor Hulusi Akar török védelmi miniszter közölte, értelmetlenné vált Pal Jonson január 27-re tervezett törökországi útja, azt lemondták.

Azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is megvitatta a Törökország elleni svéd tiltakozások miatt elmaradt intézkedéseket. Törökország pénteken behívatta az ankarai svéd nagykövetet, válaszul arra, hogy a svéd főváros hatóságai engedélyezték a stockholmi török nagykövetség közelében szombatra tervezett tüntetést, amelyen a muszlimok szent könyvét, a Koránt tervezik elégetni.

Múlt héten kurd tüntetők egy Recep Tayyip Erdogant jelképező bábut lógattak fel Stockholmban. Az ügyben Törökország vizsgálatot indított, és tiltakozásul lemondta Andreas Norlen svéd parlamenti elnök ankarai látogatását. Korábban Erdogan elnök szóvivője azt mondta, Svédország (és Finnország) NATO-tagságának török ratifikációja azon múlik, hogy Stockholmnak sikerül-e időben teljesítenie az Ankarával kötött megállapodás részeként tett terrorizmusellenes ígéreteket.

Kiemelt kép: Ankarában tavaly december 22-én Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter még fogadta svéd hivatali partnerét, Tobias Billströmöt. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik