Nagyvilág

Peruban már 55-en haltak meg, a zavargások elérték a fővárost

MTI / EPA / EFE / Paolo Aguilar
MTI / EPA / EFE / Paolo Aguilar
Limában is összecsapások voltak a tüntetők és a biztonsági erők között.

Tüntetők ezrei vonultak utcára Peru fővárosában, ahol a rendőrök újra könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget, de a demonstrálók egyértelművé tették, folytatják a megmozdulásokat, követelik Dina Boluarte elnök lemondását. Vicente Romero belügyminiszter megdicsérte a rendőrség szakszerű fellépését a tüntetők elen, Limába sokan mentek tüntetni a távoli andoki régiókból, ahol több tucatnyian haltak meg a zavargásokban, amelyek előzménye az volt, hogy Pedro Castillót, Peru első vidéki, andoki származású vezetőjét megbuktatták és bebörtönözték, miután megpróbálta feloszlatni a kongresszust, emlékeztetett az MTI.

Eddig főleg Peru déli régiójában voltak zavargások, amelyekben

eddig összesen 55 ember halt meg,

700 pedig megsebesült, de a tüntetők most Limát szeretnék akcióik középpontjába állítani. A Dina Boluarte elleni tüntetések az elmúlt több mint két évtized legsúlyosabb válságát robbantották ki az országban. A tüntetőket különösen felhergelte, hogy az államfő őket vádolta erőszak szításával, azt ígérte, felelősségre vonja a tiltakozókat.

Az sem csillapította a kedélyeket, hogy az elnök új választásokat csak 2024-ben akar. Bár ez a tervezettnél két évvel korábban lenne, de a  tüntetők az azonnali választás mellett Castillo szabadon bocsátását, az összecsapásokban életüket vesztők ügyének kivizsgálását követelik. A perui kormány korábban az ország több térségében, köztük a fővárosban 30 nappal meghosszabbította a szükségállapotot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik