Nagyvilág

Megfenyegette az EU-t az iráni parlament elnöke

ORHAN CICEK / Anadolu Agency / AFP
ORHAN CICEK / Anadolu Agency / AFP

Csütörtökön fogadta el az Európai Parlament azt a határozatot, amelyben felszólították az uniót és tagállamait, hogy minősítsék terrorszervezetté az iráni karhatalom egyik oszlopának tekinthető iráni Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC).

Mohammad Bagher Ghalibaf, az iráni parlament elnöke pénteken erősen bírálta az Európai Parlament által elfogadott indítványt. A parlamenti elnök például azt mondta

ha az Európai Unió ilyen döntést hoz, és a gárdát terrorszervezetként listázza, az azt jelenti, hogy az Európai Unió a terrorizmus támogatójaként lép fel, hiszen az IRGC a legnagyobb és legsikeresebb terrorellenes szervezet.

Ghalibaf ezzel az iráni hivatalosságok gyakorta visszatérő állítására utalt, mely szerint az IRGC kulcsszerepet játszott az Iszlám Állam legyőzésében Iránban és Szíriában egyaránt. A valóság ezzel szemben inkább az, hogy az IRGC 2011-ben Bassár el-Aszad kormányának oldalán avatkozott be a szíriai polgárháborúba, vagyis évekkel azelőtt, hogy az Iszlám Állam fenyegetésként egyáltalalán szóba jött volna. Az pedig, hogy síita milíciák létrehozására irányuló programba kezdtek Irakban, időben szintén megelőzte az Iszlám Állam megjelenést, viszont szerepet játszott a szunnita hívők indulatainak felkorbácsolásában.

Az iráni milíciák ezzel együtt valóban harcoltak az Iszlám Állam ellen, de meghatározó tényezővé nem váltak az Egyesült Államok és az általa vezetett nemzetközi koalíció mellett.

Ghalibaf korábban maga is az IRGC magas rangú tisztje volt, mielőtt hivatalosan politikussá lett. Közeli barátja volt továbbá a 2020 januárjában az USA által meggyilkolt Kászim Szulejmáninak. Utóbbi az Irán által támogatott külföldi milíciák mozgatásáért volt felelős.

Az iráni parlament elnöke pénteki felszólalásában arról is beszélt, hogy szerinte a Nyugat hozta létre és finanszírozta az Iszlám Állam terrorszervezetet, amely az irániak közbelépése nélkül London és Párizs ellen intézett volna támadást. Azt ugyanakkor nem fejtette ki, hogy miért támadná meg az Iszlám Állam Európát, ha épp a Nyugat hozta létre.

Ghalibaf végül az Európai Parlament által csütörtökön elfogadott határozatra válaszolva azzal fenyegetett, hogy ha ez válik az EU végleges döntésévé, akkor az iráni parlament „természetesen”.megtorolja azt.

Az állásfoglalásban egyebek mellett az iráni tüntetések erőszakos leverésének befejezését, a tüntetők kivégzésének leállítását követeli az Európai Parlament. Egyúttal elítélik Irán Oroszországnak nyújtott katonai támogatását is.

Az Európai Parlament határozata a Európai Tanácsot nem kötelezi semmire, márpedig ez az a testület, amely meghatározza az Európai Unió általános politikai irányvonalát és prioritásait. A szankciókról szóló végső döntést szintén az Európai Tanács hozhatja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik