Nagyvilág

Kórházba szállították Nurszultán Nazarbajevet

Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kórházban ápolják Kazahsztán korábbi elnökét, a 82 éves Nurszultán Nazarbajevetírja friss Twitter bejegyzésében a NEXTA fehérorosz hátterű ellenzéki hírszolgáltató kazahsztáni médiaértesülésekre hivatkozva.

A Kazinform című hírportál angol nyelvű változata azt írja, hogy Nazarbajev az asztanai Nemzeti Szívsebészeti Központban van, miután sürgős szívműtéten esett át. Sajtótitkára, Aidos Ukibaj hivatalos Twitter-fiókján keresztül erősítette meg a hírt.

Azt írta, hogy Nazarbajev átesett a szívműtéten, és nincs életveszélyben.

A sikeres műtétet egy ismert kazahsztáni szívsebész, Jurij Pija végezte el.

Nazarbajev 1984-től a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság miniszterelnöke volt. Hivatali ideje alatt nevezték ki a Kazahsztáni Kommunista Párt első titkárává, amely 1989-ben a legbefolyásosabb pozíció volt az államban. 1990 áprilisában Nazarbajevet a legfelsőbb tanács Kazahsztán első elnökévé nevezte ki.

Az egykori kazah vezető erősen támogatta Borisz Jelcin orosz elnököt a szovjet keményvonalasok 1991. augusztusi puccskísérletével szemben. A Szovjetunió az 1991-es államcsíny kudarca után szétesett, ám Nazarbajev mindent megtett azért, hogy szoros gazdasági kapcsolatokat tartson fenn Oroszországgal. Az ország neki köszönhetően csatlakozott a Független Államok Közösségéhez (FÁK), majd az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz (EEU) is.

Nazarbajev 2019 márciusában kormányellenes tüntetések hatására lemondott az elnöki tisztségről. Utóda a személyéhez közel álló Kászim-Zsomart Tokajev lett, aki elsöprő többséggel nyerte meg a következő, 2019. júniusi előrehozott elnökválasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik