Nagyvilág europoli

Beismerte bűnösségét és vádalkut kötött az EP korrupciós botrányának egyik kulcsszereplője

Marc Dossmann / EU / AFP)
Marc Dossmann / EU / AFP)

Beismerte bűnösségét és hajlandó együttműködni a hatóságokkal Pier Antonio Panzeri, volt EP-képviselő az Európai Uniót érintő korrupciós botrány egyik főszereplője – írja az Euronews. Panzeriről épp kedden írta meg a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap, hogy az illetékes belga ügyészség meghosszabbította fogva tartását.

A volt olasz szocialista EP-képviselő mások mellett vállalta, hogy megosztja a hatóságokkal a korrupciós szálak működési elvét és az egyes országokkal kötött pénzügyi megállapodások részleteit. A politikus által tett nyilatkozatot fontos fejleménynek nevezte a belga szövetségi ügyészség.

Mint írták,

a megállapodás olyan kötelezettségvállalásra utal, melynek értelmében a megbánást tanúsító személy érdemi, feltáró, igaz és teljes körű nyilatkozatot tesz a harmadik felek és adott esetben a saját érintettségéről az ügyhöz tartozó bűncselekményekkel kapcsolatban

A megállapodás értelmében Panzeri „korlátozott büntetést” kaphat, egyelőre meghatározatlan börtönbüntetéssel, pénzbírsággal és lefoglalt vagyonának elkobzásával, ami az ügyész becslése szerint egymillió euró lehet. Panzeri ügyvédje, Laurent Kennes az Euronewsnak azt mondta, ügyfele várhatóan öt év börtönt kaphat, de az egy évet meghaladó részt „felfüggesztett szabadságvesztésként”.

A belga hatóságok szerint Panzeri felesége és lánya is tudott a tiltott lobbitevékenységről, ezért kérték kiadatásukat Olaszországtól. A két nő tagadja a vádakat, és fellebbeztek a kérés ellen.

Az Európai Uniót érintő korrupciós botrány december 9-én robbant ki, amikor vizsgálati fogságba helyezték a görög Eva Kailit, az Európai Parlament szocialista alelnökét és három társát – köztük Panzerit – akiket azzal gyanúsítottak, hogy Katartól fogadtak el kenőpénzeket azért, hogy tompítsák az országot érő kritikákat. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Az Európai Ügyészség csütörtökön kérte a volt EP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Nem mellékes, hogy a bírósági dokumentumok szerint beismerte a korrupciós pénzek átvételét Katartól Francesco Giorgi is, aki az Európai Parlament korrupciógyanú miatt leváltott alelnökének, Eva Kailinak az élettársa.

Kapcsolódó
Az EP korrupciógyanúba került volt alelnökének élettársa beismerte, hogy katari pénzt fogadott el
Francesco Giorgi azt állítja, Eva Kaili nem tudott a kenőpénzről.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik