A következő élő közvetítés része Kreml: Égni fognak a brit tankok Ukrajnában

A magyar kormánynak is megtetszettek az Ukrajnában kiválóan teljesítő HIMARS rakéták

Carl Schulze / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Carl Schulze / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A magyar kormány is fontolgatja az Ukrajnában nagy tekintélyt szerzett amerikai rakétatüzérségi rendszer, a HIMARS beszerzését.

A Szabad Európa Honvédelmi Minisztériumhoz közeli értesülése szerint több tényező is afelé mutat, hogy középtávon Magyarország is vásároljon a rakétatüzérségi rendszerből. Ráadásul az ötlet nem először merült fel. Évek óta többször előkerült már, de végül a lap forrásai szerint más beszerzések akkortájt fontosabbnak bizonyultak.

Döntés még most sem született, a minisztérium nem válaszolt eddig a megkeresésekre. A tervezett beszerzés hátteréhez érdemes tudni, hogy a NATO keleti szárnyának országai szinte már mind rendelkeznek HIMARS-szal, vagy aláírt szerződésük van a szállítására. Emellett számít az is, hogy jelenleg ilyen jellegű fegyverből korszerű változat egyszerűen nincs más a piacon. A lapnak név nélkül nyilatkozó szakmai forrás szerint Magyarországnak kb. feleannyi HIMARS-ra lehetne szüksége, mint az 54 darabot lekötő Romániának.

A Szabad Európa összesítése szerint Románia az első 18 darabért másfél milliárd dollárt fizethetett, míg Észtország hat HIMARS-ért 500 millió dollárt adhatott. A lengyelek 2019-ben vettek már 20 darabot, aminek a szállítása jelenleg is zajlik, és amikért állítólag 415 millió dollárt fizettek, de a lengyelek több száz darab iránt érdeklődtek, úgyhogy ők vélhetően eleve kedvezményes árat kaptak.

Amerikai tengerészgyalogosok egy M142-es nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (HIMARS) mellett
MTI/EPA/Francis R. Malasig
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik