A következő élő közvetítés része Az oroszok azt állítják, hogy elfoglalták Szoledárt

Felderítő gépeket küld a NATO Romániába

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Három repülőgépet tervez Romániába küldeni a jövő héten felderítő feladatok végrehajtása és az orosz katonai tevékenység „megfigyelése” céljából – közölte pénteken a NATO.

Az AP azt írja, hogy a három felderítő repülőgép a többnyire Németországban állomásozó tizennégy gépből álló flottához tartozik. Ezeket kedden küldik el a román főváros, Bukarest közelében lévő légibázisra, egy várhatóan több hétig tartó küldetésre – olvasható a katonai szövetség közleményében.

Ezek a gépek „több száz kilométeres távolságból is képesek felderíteni repülőgépeket, ami kulcsfontosságú képességé teszi őket a NATO elrettentő és védelmi pozíciója szempontjából” – fogalmazott Oana Lungescu NATO-szóvivő a kommünikében.

Mióta Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, a NATO megerősítette jelenlétét Európa keleti részén, többek között további harccsoportokat küldött Romániába, Bulgáriába és Szlovákiába.

Az AWACS felderítő gépek az orosz-ukrán háború folyamán „rendszeres járőrözést végeznek Kelet-Európa és a Balti-tenger térsége felett, hogy a NATO határai közelében lévő orosz harci repülőgépeket nyomon kövessék” – írják.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik