Nagyvilág

Szerdán és csütörtökön is megölt két-két palesztint az izraeli hadsereg

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP

Agyonlőtt csütörtökön két palesztint az izraeli hadsereg a zsidó állam által megszállva tartott Ciszjordániában – számolt be az AP a palesztin egészségügy minisztériumra hivatkozva.

Az izraeli hadsereg, tavaly év eleje óta szinte minden éjjel razziákat hajt végre a területen. Most közlésük szerint az történt, hogy a Kalandia menekülttáborba éjjel behatoló katonákat kövekkel és betontömbökkel dobálták meg az ott élők, az izraeli katonák pedig válaszul tüzet nyitottak a háztetőkről dobáló palesztinokra. A palesztin egészségügyi minisztérium a 41 éves Szemír Aszlant azonosította halálos áldozatként.

Aszlan nővére, Noura Aslan elmondta, hogy az izraeli biztonsági erők hajnali fél háromkor törtek be a házukba, hogy letartóztassák a későbbi áldozat 18 éves fiát, Ramzit. Miután a fiút elvitték, az apa a tetőre szaladt, hogy lássa, mi történik – mondta. Egy izraeli mesterlövész ezután pillanatokon belül hátba lőtte a férfit.

Aszlan felesége ugyan mentőt hívott, de Noura elmondása szerint az izraeli hadsereg megpróbálta megakadályozni, hogy a mentősök eljussanak a házhoz. Mivel Aszlan erősen vérzett, a családja levonszolta a holttestét a lépcsőn, és segítséget hívott. Noura szerint a mentők mintegy 20 perccel később vitték el.

Szintén csütörtökön történt, hogy az izraeli erők rajtaütöttek a Ciszjordánia északi részén fekvő Kabatija községbe, ahol egy házat zártak körbe. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli erők halálos lövést adtak le a 25 éves Habib Kamilra, egy másik fiatalembert pedig súlyosan megsebesítettek. Az izraeli erők nem reagáltak az incidenssel kapcsolatos megkeresésre.

A csütörtöki lövöldözésekkel immár nyolcra emelkedett az idén Ciszjordániában megölt palesztinok száma. Köztük két palesztint szerdán öltek meg külön-külön incidensekben. Egyikük egy izraeli katonai razzia során halt meg a megszállt terület északi részén, a másik pedig azután, hogy egy izraeli férfit megkéselt és megsebesített egy déli településen.

Izrael tavaly tavasszal kezdte növelni a katonai rajtaütések intenzitását, miután az izraeliek elleni palesztin támadások sorozatában 19 ember halt meg. Izrael szerint a műveletek célja a militáns hálózatok felszámolása és a jövőbeli támadások meghiúsítása. A palesztinok azonban úgy látják, hogy ezek az akciók tovább súlyosbítják az Izrael által 55 éve tartó, határozatlan idejű és törvénytelen megszállását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik