Nagyvilág

EU-s helyreállítási pénzből mentené meg a szénerőműveit Bulgária

Nikolay DOYCHINOV / AFP
Nikolay DOYCHINOV / AFP

A bolgár parlament arról döntött csütörtökön, hogy a kormány tárgyalja újra az EU által finanszírozott, koronavírus utáni helyreállítási terv energiaügyi részét – írja az AP. A bolgár törvényhozók többsége szerint erre azért van szükség, hogy megmentsék a bezárástól az ország széntüzelésű erőműveit.

A képviselők 187:2 arányban, 9 tartózkodás mellett szavaztak a terv felülvizsgálatáról.

A parlamenti szavazás alatt több száz bányász és energetikai dolgozó gyűlt össze az épület előtt, hogy garanciákat követeljen munkahelyeik megőrzésére. Az ország két legnagyobb szakszervezete által szervezett tiltakozás békés maradt.

A döntés értelmében a kormánynak el kell térnie attól a vállalásától, hogy 2025 végéig 40 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátás 2019-es szinthez képest. Az ország emellett várhatóan garanciákat kér arra, hogy a bulgáriai szénerőművek legalább 2038-ig korlátozás nélkül működhetnek tovább.

A kormánynak március végéig kell hivatalos kérelmet benyújtania az Európai Bizottsághoz a nemzeti helyreállítási terv újratárgyalására.

A 7 milliós balkáni országban a villamos energia közel felét széntüzelésű erőművekben állítják elő, további 35 százalékát pedig atomenergiából nyerik. A fennmaradó részt víz-, nap- és szélenergia-termelésből fedezik.

A széndioxid-kibocsátás csökkentésének pénzügyi terhei hatalmas kihívást jelentenek Bulgária számára, amelynek az egy főre jutó bruttó hazai terméke az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik