Nagyvilág

Független különleges ügyész vizsgálja majd a Bidennél maradt iratok ügyét

Miután újabb bizalmas iratok kerültek elő Joe Biden amerikai elnök wilmingtoni magánrezidenciájának garázsából, különleges ügyészt neveznek ki a vizsgálat lefolytatására – írja az MTI.

Ahogy arról beszámoltunk, a Fehér Ház a héten ismertette, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több, minősített jelzéssel ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak a Pennsylvania Egyetemen novemberben.

Biden csütörtökön elismerte, hogy most egy bizalmas jelzésű iratot találtak wilmingtoni otthona házikönyvtárában, több másik dokumentumot pedig a garázsában. Az iratok Biden alelnökségének idejéből származnak.

Hangsúlyozta, hogy a Fehér Ház mindenben együttműködik az igazságügyi tárca vizsgálatával, amelynek célja kideríteni, hogy a kényes feljegyzések hogyan juthattak el magánlakására és volt washingtoni irodájába. Sauber szerint haladéktalanul értesítették az igazságügyi tárcát az újabb iratokról, amelyeket átadtak a minisztérium jogászainak.

Merrick Garland amerikai igazságügy miniszter időközben bejelentette, hogy Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki az iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására. Garland a döntést a közérdekkel indokolta, hozzátéve, hogy Hur felhatalmazást kapott annak kivizsgálására is, hogy „egy természetes vagy jogi személy” megsértette-e a törvényeket.

Az ügy hátteréről, és arról, hogy az hogyan viszonyul a Donald Trump floridai birtokán talált akták ügyéhez, itt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Minősített iratokat találtak Biden volt irodájában, de ez sokban különbözik Trump esetétől
Nem csak az akták mennyiségében, de az intézkedés módjában is fontos különbségek vannak – elmagyarázzuk, melyek ezek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik