Nagyvilág

Kórházba került Bolsonaro

Sebastiao Moreira / EPA-EFE / MTI
Sebastiao Moreira / EPA-EFE / MTI

A Reuters értesülései szerint a legutóbbi választáson vereséget szenvedő Jair Bolsonaro kórházba került Floridában.

Bolsonaro január 1-je óta az Egyesült Államokban tartózkodik, ahová Lula elnök beiktatása előtt két nappal utazott.

A volt elnök állapotáról egyelőre nincs hivatalos információ, sajtóinformációk szerint ugyanakkor alhasi fájdalmakkal kezelik, esete egyelőre nem súlyos. Bolsonaro fájdalmai azzal a késszúrással ejtett sebbel lehet kapcsolatos, amelyet a 2018 választási kampányban szenvedett el.

Az MTI arról ír, hogy  brazíliai kezelőorvosa, António Luiz Macedo szerint Bolsonarónak bélrendszeri elzáródása lehet, de valószínűtlen, hogy műtétre lenne szüksége. Korábban egy a családhoz közel álló forrás is megerősítette, hogy Bolsonaro állapota “nem aggasztó”. Bolsonaro eddig hat műtéten esett át, négy ezek közül közvetlen összefüggésben volt az ellene öt éve elkövetett támadással.

A leköszönő elnök, a vereségbe nagyon nehezen beletörődő Bolsonaro hívei vasárnap egyszerre rohamozták meg az elnöki palotát, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság székházát. A zavargók több százan voltak. A szemmel láthatóan felkészületlen rendvédelmi erőknek közel négy órára volt szükségük, hogy visszaszorítsák és eltávolítsák a rendbontókat.

Vasárnap Bolsonaro 350 hívét vették őrizetbe, míg hétfőn 1200 embert, akik a főváros közepén sátoroztak.

Twitter-üzeneteiben Bolsonaro elítélte a középületek fosztogatását és lerohanását, de tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik