Nagyvilág

A hatezer milliárdos újjáépítés felét a nemzetközi közösségtől várja Pakisztán a pusztító áradások után

FARHAN KHAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
FARHAN KHAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Genfben tartanak ENSZ-konferenciát az ügyről.

Hétfőn tartanak ENSZ-konferenciát Pakisztán újjáépítéséről, a tavaly hónapokon át tartó esőzésekben ezrek haltak meg és több mint nyolcmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. A Genfben megszervezett eseményre 250 döntéshozót várnak, beszédet mond többek között Emmanuel Macron is. A konferencia komoly tesztje lehet az olyan várhatóan egyre gyarapodó ügyeknek, amelyek felvetik a kényes kérdést: ki állja a számlát az olyan természeti katasztrófák pusztítása nyomán, amelyet sokan a klímaváltozás hatásaival hoznak összefüggésbe? A pakisztáni újjáépítés költségeit 16,3 milliárd dollárra, azaz több mint hatezer milliárd forintra becsülik. Egyebek mellett több millió otthont és sok ezer kilométernyi utat, illetve vasúti sínt kellene helyrehozni, hogy megakadályozzák még több ember elszegényedését az országban.

Sorsdöntő pillanat ez a globális közösség számára, hogy kiáll-e Pakisztán mellett, és elkötelezi-e magát egy kitartó és inkluzív újjáépítés mellett a pusztító áradások után

– mondta Knut Ostby, az ENSZ Fejlesztési Programjának Pakisztánért felelős képviselője. Pakisztán ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy az ország hajlandó állni az újjáépítési költség felét, de a másik felét a nemzetközi donoroktól reméli. Hétvégén az IMF-fel is tárgyal a pakisztáni pénzügyminiszter annak érdekében, hogy a szervezet hogy engedje el az ország 1,1 milliárdos törlesztőrészletét, amelyet eredetileg tavaly novemberben kellett volna befizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik