Nagyvilág

Vegyi támadást terveztek Németországban, két embert letartóztattak

Christoph Reichwein/dpa (Photo by Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images
Christoph Reichwein/dpa (Photo by Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images

Őrizetbe vettek egy 32 éves iráni férfit Németországban azzal a gyanúval, hogy halálos vegyi anyagokkal tervezett támadást végrehajtani – közölték vasárnap a német hatóságok.

Az AP hírügynökség a rendőrség és az ügyészség közlésére hivatkozva azt írtja, hogy őt és egy másik ember az éjszaka folyamán vették őrizetbe a Dortmundtól északnyugatra fekvő Castrop-Rauxel városában.

Közös közleményükben rendőrség és az ügyészség azt írta, hogy tervezett támadás mögött iszlamista szélsőséges motivációt sejtenek. A férfi a támadáshoz állítólag ciánt és ricint akart beszerezni. A düsseldorfi ügyészség szóvivője később azt mondta, hogy a helyiségek első átvizsgálásakor nem találtak mérgező anyagokat – jelentette a DPA német hírügynökség.

A német hírügynökség képet is közölt védőruhát viselő szakemberekről, akik bizonyítékokat vittek ki a férfi otthonából. Az egyelőre nem derült ki, mennyire volt előkészített állapotban a támadás terve, és hogy a gyanúsított választott-e már konkrét célpontot.

A DPA idézte Herbert Reult, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legfőbb biztonsági tisztviselőjét, aki azt mondta, a hatóságok

komoly bejelentést kaptak, ami miatt a rendőrség még aznap este beavatkozott.

A DPA egy névtelen német biztonsági tisztviselőt is idézett, aki szerint nincs arra utaló jel, hogy a gyanúsított az iráni állam nevében cselekedett volna. A férfi állítólag egy szunnita szélsőséges csoportot támogatott. A szunniták Iránban vallási kisebbséget alkotnak.

A Bild című bulvárlap arról számolt be, hogy az állítólagos összeesküvésről szóló fülest egy szövetséges hírszerző ügynökségtől kapták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik