Nagyvilág

Letartóztattak hat újságírót Dél-Szudánban, mert kiszivárogtatták a videót a magát összevizelő elnökről

Néhány héttel ezelőtt kezdett el terjedni egy videó a közösségi médiában, melyben az volt látható, hogy Dél-Szudán elnöke egy hivatalos rendezvényen összevizelte magát, miközben épp a himnusz szólt. A történteket azóta sem kommentálta az elnöki hivatal. Mindössze annyit lehetett megtudni más forrásokból, hogy az országot vezető 71 éves Salva Kiir Mayardit vélhetően az időseket különösen érintő húgyúti fertőzésben szenved – ennek kapcsán pedig hamar téma lett az elnök egészségi állapota, és egyre többen kezdték pedzegetni, hogy Mayardit alkalmas-e egyáltalán az ország vezetésére.

Az ügynek most lett folytatása, a Guardian legalábbis arról ír, hogy Dél-Szudánban letartóztattak hat médiamunkást, őket gyanúsítják azzal, hogy kiszivárogtatták az ominózus videót. A lap a Committee to Protect Journalists nevű újságíró érdekvédelmi szervezet információi alapján meg is nevezte a fogvatartottakat. Ők Joval Tombe, a vezérlőterem igazgatója, Victor Lado operatőr és technikus, Joseph Oliver és Jacob Benjamin operatőrök, Mustafa Osman operatőr és technikus és Cherbek Ruben technikus.

A szervezet a közleményében tiltakozik a letartóztatások ellen, amelyben a sajtószabadság korlátozásának kísérletét látják. Követelik, hogy engedjék szabadon az újságírókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik