Nagyvilág

Nagy-Britanniában publikálták az első meleg népszámlálás eredményeit

Hollie Adams / EPA / MTI
Hollie Adams / EPA / MTI

Angliában és Walesben közzétették az első olyan népszámlálás adatait, amellyel a meleg, LMBTQ populáció nagyságát is felmérték. A BBC beszámolója szerint több mint 1,3 millió ember vallotta magát leszbikusnak, melegnek vagy biszexuálisnak.

A 16 év felettiek 1,5 százaléka (748 ezer ember) mondja magát melegnek vagy leszbikusnak, és 1,3 százaléka (624 ezer ember) biszexuálisnak. További 165 ezer ember egyéb szexuális orientációt jelölt meg, amikor erről kérdezték a 2021-es népszámláláson. 0,5 százalék, vagyis 262 ezer ember mondta, hogy más nemi identitással rendelkezik, mint születésekor.

Eddig ilyen típusú kérdések Nagy-Britanniában sem szerepeltek a népszámlálási kérdőívekben. A brit kormány azzal indokolta az adatgyűjtést, hogy hatékonyabban léphessen fel az egyenlőtlenségekkel és a diszkriminációval szemben az egészségügy, az oktatás, a munkaerőpiac, a lakhatás és a szociális szolgáltatások terén. A népszámlálás 2021. március 21-én indult, Anglia és Wales teljes lakossága körülbelül 59,6 millió.

A megkérdezettek közül 7,5 százalék (3,6 millió ember) nem válaszolt a szexuális orientációra vonatkozó kérdésre, 6 százalék (2,9 millió ember) pedig teljesen kihagyta a szexuális identitásról szóló részt.

A szexuális kisebbségek aránya angliában Brightonban (10,7 százalék), Walesben pedig Cardiffban (5,3 százalék) volt a legnagyobb LGBQ lakosság aránya. A tíz legmagasabb arányú körzet közé hét londoni kerület került be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik