A következő élő közvetítés része Az oroszok a tűzszünet napján is lőttek, és elmagyarázták Orbán oroszbarátságát

Miért lett oroszbarát Orbán Viktor? – a RIA, orosz állami hírügynökség megadta a magyarázatot

Grzegorz Galazka / Mondadori Portfolio / Getty Images
Grzegorz Galazka / Mondadori Portfolio / Getty Images

Akkor lesz béke, ha az USA békét akar – idézte Orbán Viktort a RIA orosz állami hírügynökség, amely szerint a lényeget annak ellenére jól látja a magyar miniszterelnök, hogy béke a valóságban csak akkor lehet, ha annak feltételei elfogadhatóak Oroszország számára. A Hvg.hu összefoglalója szerint Dmitrij Bavirin egyetértett Orbánnal abban, hogy az USA felelős az ukrajnai háború eszkalációjáért, mert „Washington az ukrán hadseregnek szánt fegyverszállítmányokkal csak olajat önt a tűzre”.

A RIA elemzője szerint Orbán nem először száll szembe a háború nyugati értelmezésével, sőt a magyar kormányfő az EU eddigi valamennyi Oroszország-ellenes javaslatát bírálta.

Az Európai Bizottság megrendelésére készült felmérés szerint a görögöket és a bolgárokat leszámítva a magyar az EU-n belüli leginkább oroszbarát nemzet. A magyarok viszont nem bolgárok, görögök vagy éppen szerbek, akiknek szabadságát a szellemi rokonságból kiindulva az oroszok a saját vérükkel vívták ki, a történelmi tapasztalatok alapján a magyaroknak inkább gyűlölniük kellene az oroszokat

– írta Bavirin.

A RIA-elemző gondolatmente az 1956-os forradalomig is eljutott, amely állítása szerint hamar átfordult az egykori nácik lázadásává. A fasiszta felkelés okai között felsorolja, hogy az egykori magyar vezetés durva elnyomó politikát folytatott, amely ráadásul nemcsak tehetségtelen volt, de “nemzeti kisebbségekből” került ki. A szerző egyértelműen a zsidókra célzott.

Az állami hírügynökség elemzője hosszasan magyarázza az Orbán-kormány oroszbarátságát. A RIA szerint Orbánnak ellentmondásos a viszonya Joe Bidennel, ám közben a konzervatív republikánusok rendezvényeinek tisztelt vendége lett. Ez nem akadályozta meg abban, hogy még Donald Trump elnök alatt is kritizálja az Egyesült Államok oroszellenes politikáját. A szerző szerint mások ezt általában azzal magyarázzák, hogy Magyarország számára nagy előnyökkel jár az Oroszországgal közös üzletelés, csakhogy a lengyeleknek és a románoknak is megvoltak ezek az előnyök, az ottani vezetők mégis pont ellenkezőleg viselkednek, mint Orbán.

Ezért a választ általában magában Orbánban keresik racionális és összeesküvés-elméleteket egyaránt felhozva, kezdve attól, hogy a Kreml fizet Orbánt, egészen addig, ahol a Kreml megígérte, hogy kifizeti Kárpátalját.

A szerző szerint azonban az igazi magyarázatot ott kell keresni, hogy a magyarok nem szeretik, ha bárki beleszól abba, miként intézik ügyeiket. „A csodálatos módon Európa közepén megmaradt finnugor magyarság mindig is könnyen meg tudta különböztetni magát az idegenektől, és az idegeneket nem is nagyon szereti. A magyarok nacionalisták, tulajdonos szemléletűek és egoisták. Nem örülnek a jöttmenteknek, különösen nem a muszlimoknak. A magyarokat egyszerre jellemzi a nagyhatalmi komplexus és a megosztott nép szindróma. Remegnek, ha egyenruhát és kitüntetéseket látnak, és mindent imádnak, aminek köze van a hadseregekhez. A legdurvább embereket is kultusz övezi, ha azok hagyják őket magyar módon élni. Emellett elutasítanak minden olyan politikát, ami ellentétes különleges nemzeti érdekeikkel. A diktátumok ellen pedig készek elkeseredetten és keményen harcolni” – jellemezte a magyarságot Bavirin.

A saját maguk tisztelete az, ami alapján Oroszországnak hosszabb távon a barátokat és a partnereket kell keresnie. És a nacionalista Orbán, Maduro, Erdogan, illetve Basar Asszad a példa arra, hogy Oroszország nem engedheti meg magának az egykori Szovjetuniót egykor jellemző szűklátókörűséget

– írta a RIA szerzője.

Kreml / MTI Moszkva, 2022. február 1.
A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén.
MTI/Kreml
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik