Nagyvilág

Az Egyesült Arab Emírségek és Kína összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát, válaszul Izrael szélsőjobboldali miniszterének provokációjára

Minhelet Har-Habait / AFP
Minhelet Har-Habait / AFP

Az Egyesült Arab Emírségek és Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását szorgalmazza, miután Izrael új, szélsőjobboldali belbiztonsági minisztere, Itamar Ben Gvir egy széles körben elítélt lépéssel belépett az al-Aksza mecset területére, amikor első hivatalos szereplése során Jeruzsálem vitatott hovatartozású, a zsidó és az iszlám vallás számára is nagy jelentőséggel bíró helyszínét kereste fel – írja az Al Jazeera.

A Tanács várhatóan csütörtökön ül össze – közölték a diplomaták a Reuters hírügynökséggel kedden késő este.

Ben Gvir rendőrök gyűrűjében látogatta meg a Templom-hegyet, ahol az Al-Aksza-mecset is található. A mecsetbe nem muszlimok és zsidók is beléphetnek – ugyanakkor nem imádkozhatnak ott –, de a palesztinok szerint az arabellenes politikus látogatása jelzésértékű: megbolygathatja a törékeny status quót.

Miért fontos a Templom-hegy?

Az iszlám, a keresztény és a zsidó vallás által egyaránt szentnek tekintett Templom-hegy Jeruzsálem óvárosában található. A hagyomány szerint ott állt Salamon temploma, amelyet időszámításunk előtt 586-ban a babiloniak leromboltak, majd a zsidók a VI. század végén újjáépítették, de Krisztus után 70-ben a rómaiak a második templomot is lerombolták. Az egykori zsidó szentély helyén az iszlám hódítás után a Sziklamecset és az Al-Aksza mecset épült fel, utóbbi az iszlám vallás harmadik legszentebb helye a mekkai és medinai mecset után. Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet, benne az óvárost. A Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel.

Ben Gvir lépése világszerte heves tiltakozást váltottak ki, miután Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek is csatlakozott a palesztin vezetés elítélő nyilatkozatához, amely „példátlan provokációnak” nevezte a tárcavezető látogatását.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy „nem nézi tétlenül”, ha Ben Gvir fellátogat a Templom-hegyre, amely a muszlimok számára a Mecsetek tere (arab nevén al-Haram as-Saríf), az iszlám vallás harmadik legszentebb helye.

Amikor Ben Gvir a kormány eskütétele előtt megkötötte Benjamin Netanjahuval a koalíciós megállapodást, akkor a választások előtti harcias retorikája ellenére beleegyezett abba, hogy Izrael tartja magát a szent helyek status quójához.

Ben Gvir régóta ismert szereplője az izraeli közéletnek, számos szélsőséges és arabellenes megnyilvánulás kötődik hozzá. Az ügyvédként is dolgozó politikus 2020-ig bevallottan a nappalija falán tartotta Baruch Goldstein tömeggyilkos képét, akihez az 1994-es hebroni mészárlás kötődik. A bíróság bűnösnek találta a rendőrség akadályoztatása, lázadás szítása, rasszizmusra való uszítás, egy terrorista csoport támogatása és terrorista szervezetek propagandaanyagának birtoklása vádjában. Kinevezése után afelett a fegyveres erő felett is rendelkezni fog – elődjeinél nagyobb hatáskörrel –, amelyik őt korábban letartóztatta.

Kapcsolódó
Izrael történetének legjobboldalibb kormánya alakulhat
Vége van a négy éve tartó politikai válságnak? Mit jelent a palesztin ügy és az izraeli-arab kapcsolatok szempontjából Netanjahu visszatérése? Megpróbálja-e a kormányfő megakadályozni az ellene indított peres eljárást?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik