Nagyvilág europoli

Schengen és euró egyszerre – Horvátországnak gratuláltak a politikusok

Ales Beno / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ales Beno / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Horvátország csatlakozása az eurózónához és belépése a Schengen-övezetbe az ország kemény munkájának és elkötelezettségének bizonyítéka – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap a szlovén-horvát határ breganai átkelőhelyén, ahova Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Natasa Pirc Musar szlovén elnök, az érintett országok külügyminiszterei, valamint Dubravka Suica európai bizottsági alelnök társaságában látogatott el a határellenőrzés megszűnése alkalmából.

Von der Leyen sajtóértekezletén elsősorban ezeknek az eseményeknek a fontosságát hangsúlyozta. Európa azon lesz, hogy megvédje a Schengen-övezetet, amely folyamatosan ki van téve próbatételeknek – tette hozzá.

A bizottság elnöke Zágrábnak címezve kifejtette: Schengen az elkötelezettség és a kölcsönös bizalom kérdése, „az övezeten belül egymásra vagyunk utalva, de tudjuk, hogy bízhatunk önökben és számíthatunk önökre”. Az euró a világ második legfontosabb valutája és az egyik legfontosabb európai vívmány, amely erősebbé teszi az európai országokat a világban – szögezte le.

Andrej Plenkovic kormányfő hangsúlyozta, hogy 2023. január 1-je olyan történelmi nap, amelyen megvalósultak Horvátország stratégiai politikai céljai. Rámutatott: Horvátország – amely egyedüli abban, hogy ugyanazon a napon csatlakozott az euróövezethez és a Schengen-zónához –, immár azon 15 európai ország közé tartozik, amely tagja ennek a két integrációs projektnek és a NATO-nak is.

Plenkovic köszönetet mondott a célok megvalósításáért dolgozó minisztereknek és a határt őrző rendőrségnek. Kijelentette: a rendőrség készen áll arra, hogy megvédje a több mint 1350 kilométer hosszú külső uniós, egyúttal schengeni határt. De Horvátország nem épít kerítést a határon, és tartja magát ehhez az elvhez – szögezte le.

A szlovén elnök örömének adott hangot Horvátország csatlakozási lépései miatt, hangsúlyozva, hogy Európa és a nyugat-balkáni országok számára az integráció az egyetlen járható út.

Európa az otthonunk. Kötelességünk, hogy megvédjük és kényelmessé tegyük ezt az otthont,

mondta.

Kijelentette, hogy a történelem összekötni és elválasztani is képes az országokat, de ebben a térségben már túl sok volt az elválasztásból.

Üdvözlöm, hogy megint nincs határ Szlovénia és Horvátország között. Igazán nagyon örülök ennek,

fejezte be beszédét Natasa Pirc Musar.

Alig tízéves európai uniós tagság után lépett be most Horvátország a Schengen-övezetbe és az eurózónába. Ebből az alkalomból számos gratulációt kapott az Európai Unió tagjaitól.

Emmanuel Macron francia elnök azt írta közleményében: e két lépés jól szimbolizálja az európai projekt vitalitását. „Önökkel együtt az euróövezet még erősebben tudja majd védeni polgárait, és népszerűsíteni Európát a világban.”

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke a Twitteren köszöntötte Horvátország csatlakozását az eurózónához és a Schengen-övezethez. Gratulált a horvát miniszterelnöknek kormánya reformjaihoz és ahhoz, hogy ezek hozzásegítették Horvátországot az integrációhoz. Az Európai Parlament mindenkit szívesen lát, aki megfelel a csatlakozási feltételeknek – írta Metsola.

Az Európai Bizottság szintén a Twitteren köszöntötte Horvátországot, amely a 20. az eurót bevezető országok sorában. „Viszlát kuna, üdv euró!” – írta a testület, megjegyezve, hogy a közös európai pénz megkönnyíti az utazást és az üzleti tevékenységet is Horvátországban, valamint megerősíti az ország makrogazdasági stabilitását és ellenállóképességét.

Nagyszerűnek nevezte a horvát csatlakozást Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, és gratulált Andrej Plenkovic kormányfőnek, valamint minden horvát állampolgárnak. „Egy erősebb Horvátország erősebb Európát jelent, és minden polgár érdekét” – írta.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik