Nagyvilág

Nagyobb nukleáris arzenált tervez Kim Dzsongun

AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Kim Dzsongun új interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésére és nagyobb nukleáris arzenál kialakítására szólított fel, mert szerinte az Egyesült Államok fenyegeti Észak-Koreát – írja az állami médiára hivatkozva Reuters.

A kormányzó Munkáspárt ülésén Kim kiemelte, hogy „elsöprő katonai erőt” kell biztosítani országa szuverenitásának és biztonságának megvédéséhez – eközben Észak- és Dél-Korea között egyre nagyobb a feszültség, miután a múlt héten észak-koreai drónok repültek be a déli területekre, illetve mivel Észak-Korea rendszeresen lő fel interkontinentális rakétákat.

Kim Dzsongun azzal vádolja Washingtont és Szöult, hogy Dél-Koreába telepített amerikai nukleáris fegyverekkel próbálják meg „elszigetelni és megfojtani” Phenjant, amire „még nem volt példa a történelemben”.

A határ másik oldalán Jun Szukjol dél-koreai elnök egy, a katonai vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetés során „szilárd mentális felkészültségre és gyakorlati kiképzésre” szólított fel annak biztosítására, hogy bármilyen észak-koreai provokációra megtorlással válaszoljanak – olvasható a Reuters cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik