Nagyvilág

Gripeneken tesztelik a magyar űrhajósjelölteket, heteken belül eldől, ki jut fel az űrállomásra

MTI/Ujvári Sándor
MTI/Ujvári Sándor

Heteken belül várható eredményhirdetés arról a négy jelöltről, akik közül hamarosan kiválasztják a HUNOR-program keretében a következő magyar űrhajóst, mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Ferencz Orsolya miniszteri biztos.

Hozzátette, a tervek szerint halad a HUNOR-program, annak ellenére, hogy egy kutató űrhajós nemzetközi űrállomásra küldése rendkívül összetett feladat.

Az új magyar űrhajós kiválasztásáról a miniszteri biztos elmondta: a folyamat a vége felé jár. A több ezer jelentkező közül végül 244 érvényes pályázatot tudtak befogadni, melyből az elmúlt egy évben nyolc főre szűkült a kör. Őket jelenleg a Magyar Honvédség légiereje teszteli a kecskeméti bázison, ahol a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, miképpen hat az extrém gyorsulás a kiválasztott űrhajós-jelöltekre.

Négy főt szeretnénk a nyilvánosság számára bemutatni, akikkel elkezdődhet a tréning szakasz, melynek a végén az eredményeket összesítve dől el, ki lesz az a kiválasztott, aki feljut az űrállomásra. A tervek szerint a többiek a földi központból fogják segíteni a küldetését, amelyben a most nem repülő, de szintén kiképzett űrhajósjelöltek tudják majd támogatni a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó társukat

– tájékoztatott.

Ismertette, a teszteléseknek van egy fizikai része, de nagyon fontos a kísérletek betanulása, miközben a műszerek fejlesztése is zajlik, tehát össze kell érnie az emberi kiképzésnek és a műszeres fejlesztési oldalnak. Mint magyarázta, a fizikai, a pszichikai, illetve a szakmai felkészültségnek az összessége adja ki egy küldetés eredményességét.

A kísérletekről Ferencz Orsolya kifejtette, hogy van közöttük orvostudományi, űrélettani, gyógyszerkutatási vagy a növénytermesztéshez, illetve táplálkozáshoz kapcsolódó vizsgálat, anyagtudományi kísérletek, de az egyik legfontosabb a sugárzásmérés kérdésköre, melyben Magyarország túlzás nélkül a világon az egyik legjobb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik