Nagyvilág

Kegyelmet kapott a 17 év börtönre ítélt exelnök

Csung Szung Dzsun / MTI / EPA / Getty Images
Csung Szung Dzsun / MTI / EPA / Getty Images

Elnöki kegyelmet kapott kedden Ri Mjong Bak volt dél-koreai államfő, akit korábban 17 év börtönbüntetésre ítéltek korrupció és sikkasztás vádjával – jelentette be közleményében a dél-koreai igazságügyi minisztérium. A közlemény szerint a volt államfővel együtt összesen 1373-an – köztük más politikusok és tisztségviselők – részesültek elnöki kegyelemben.

Az elnöki tisztséget 2008-tól 2013-ig betöltő, 81 éves Ri börtönbüntetését a bíróság júniusban egészségügyi okok miatt már három hónapra felfüggesztette. Többen azt várták, hogy augusztusban, a koreai nemzeti felszabadítás napján kap kegyelmet, de az utolsó percben levették a listáról, attól tartva, hogy elengedése ártana Jun Szok Jol elnök amúgy is csökkenő népszerűségének. Jun döntését – amelyet a kabinet ülésén a nemzeti egységgel és megbékéléssel indokolt – az ellenzék máris bírálta.

Rit 2018-ban tartóztatták le, és először 15 év börtönbüntetésre ítélték korrupció és sikkasztás miatt, ám miután megállapították, hogy az elsikkasztott összeg nagyobb, mint amennyi a korábbi nyomozás során kiderült, a büntetést 2020-ban két évvel megtoldották. Az egykori politikus a Hyundai nagyvállalat elnökeként tevékenykedett, 2002-től 2006-ig pedig Szöul polgármestere volt.

Az országban rendszeresen előfordul, hogy a hatalomból távozó elnököket bebörtönözik, emlékeztetett az MTI: Ri utódját, a 2017-ben menesztett Pak Gun Hjét 24 év börtönbüntetésre ítélték hatalommal való visszaélés, államtitkok kiszivárogtatása, vesztegetés és kényszerítés miatt. Pak végül 2021-ben, ugyancsak elnöki amnesztiával szabadult.

Korábban, az 1990-es években ugyancsak börtönbe került két másik volt dél-koreai államfő – Cson Tu Hvan és Ro Te Vu – hazaárulás és korrupció vádjával. Mindketten elnöki kegyelemmel 1997-ben szabadultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik