Nagyvilág

A tálibok megtiltották, hogy a nők civil szervezeteknek dolgozzanak Afganisztánban

MTI
MTI

A tálibok megtiltották, hogy a nők hazai és külföldi civil szervezetnek dolgozzanak Afganisztánban, miután „komoly panaszok” merültek fel az öltözködésük miatt.

Az iszlamisták a nőkre vonatkozó újabb korlátozó intézkedésüket szombaton jelentették be, négy nappal azután, hogy betiltották a nők egyetemi oktatását. A tálib gazdasági minisztérium közölte: a visszavonják a rendelkezést be nem tartó szervezetek működési engedélyét.

Az intézkedés a humanitárius szervezetek működését veszélyezteti. Ramiz Alakbarov, az ENSZ afganisztáni humanitárius koordinátora Twitter-üzenetében bírálta „az emberiességi elvek nyilvánvaló megsértését”.

Az amerikai külügyminiszter szerint „a döntésnek pusztító hatása lehet az afgán nép szempontjából”. Twitter üzenetében Antony Blinken aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok megtiltották, hogy a nők létfontosságú humanitárius segélyt osszanak az Afganisztánban élő millióknak.

Az Európai Unió határozottan elítélte a tálibok döntését

– írta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője közleményben.

Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.

Négy nappal korábban Nida Mohammad Nadim felsőoktatási miniszter jelentette be, hogy a nők meghatározatlan ideig nem járhatnak állami és magán felsőoktatási intézményekbe, az intézkedést szintén a kötelező kendőviselet megsértésével indokolta. 2021 augusztusában, újbóli hatalomra kerülésüktől tett ígéreteiktől eltérően a tálibok visszatértek az iszlám szigorú értelmezéséhez, a nőket fokozatosan eltávolították a közéletből és a középiskolákból. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik