Nagyvilág

Terrorista propaganda vádjával állt bíróság elé a török orvosi kamara elnöke

Yasin AKGUL / AFP
Yasin AKGUL / AFP

A török orvosi kamara elnöke, Dr. Sebnem Korur Fincanci pénteken a bíróságon utasította vissza azokat a vádakat, amelyek szerint „terrorista propagandát” terjesztett volna – írja az AP. A 63 éves orvosnő korábban nyomozást szorgalmazott azokról a vádakról, amelyek szerint a török hadsereg vegyi fegyvert használt kurd fegyveresekkel szemben.

Fincancit októberben tartóztatták le, miután interjút adott, amelyben a vádak „hatékony vizsgálatának” szükségességéről beszélt.

Fincanci civilben igazságügyi orvosszakértőként dolgozik. Továbbá ő a legutóbbi olyan emberi jogi aktivista, aki ellen Törökország szigorú terrorizmusellenes törvényei alapján eljárást indítottak. Emberi jogi csoportok szerint ez a véleménynyilvánítás szabadságának megvonását jelent.

Az orvos hét és fél év börtönt is kaphat, ha bűnösnek találják.

Az ellene felhozott vádak a kurdbarát médiában közölt interjúján alapulnak, amelyben Fincanci azt állította, hogy egy általa látott videó vegyi fegyverek iraki alkalmazását mutatja be.

„Ami az adásban elhangzott, előzetes diagnózis volt. Nem végleges következtetés, hanem egy hatékony, független vizsgálatra irányuló kérés” – idézte a doktornőt a Dokuz 8 Haber című lap.

A szavaim nem tekinthetők bűncselekménynek a tudomány vagy a véleménynyilvánítás szabadságán belül maradtak.

– jelentette ki.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban azzal vádolta Fincancit, hogy rágalmazta a hazáját és a török fegyveres erőket. Erdogan azt is kilátásba helyezte, hogy a török orvosi kamarát és más szakmai szervezeteket megtisztítják a „terrorszervezetek támogatóitól”.

A pénteki tárgyalás több százas tüntetés kísérte a bíróság előtt, ahol a tárgyalás december 29-én folytatódik. Szintén pénteken a német kormány emberi jogi biztosa, Luise Amtsberg „teljes szolidaritását” fejezte ki Fincancival, és „Törökország egyik legbátrabb hangjának” nevezte őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik