Nagyvilág

Kiadta Hollandia az ázsiai El Chapót

Robin UTRECHT / ANP / AFP
Robin UTRECHT / ANP / AFP

A holland hatóságok kiadták Ausztráliának az egyik legnagyobb ázsiai drogkartell vezetőjét, a kínai születésű, kanadai állampolgárságú Tse Chi Lopot – írta az NlTimes hírportál csütörtökön.

Az 59 éves férfit a világ egyik legkeresettebb bűnözőjeként tartották számon, és az ausztrál rendőrség kérésére tartóztatták le 2021 januárjában az amszterdami repülőtéren, amikor éppen Kanadába tartott. Az ausztrál hatóságok szerint bűnszervezete, a Sam Gor (A Cég) felelős az Ausztráliába érkező drogszállítmányok legalább hetven százalékáért. A drogbárót 2019 óta körözte az Interpol.

Az NlTimes szerint Tse Chi Lop megpróbálta meggyőzni a holland bíróságot, hogy ne adják ki az ausztrál rendőrségnek. A férfi tagadja, hogy drogbáró lenne, szerinte ezt csak a média terjeszti róla. Azzal érvelt, hogy az ausztrál igazságszolgáltatás elfogult, és igazságtalan bánásmódban részesíti majd.

Tse Chi Lop már csütörtökön megjelent a melbourne-i bíróság előtt, hogy szembesüljön a kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos vádakkal.

A bűncselekményért kiszabható maximális büntetés életfogytiglani börtönbüntetés

– áll az ausztrál szövetségi rendőrség közleményében.

Az ausztrál rendőrség az ország története egyik legnagyobb fogásának nevezte az ázsiai El Chapóként is emlegetett bűnöző letartóztatását és kiadatását. Úgy tudni, hogy a drogbáró délkelet-ázsiai kaszinókban, szállodákban és ingatlancégekben mosta tisztára a drogkereskedelemből származó milliárdjait.

Az ENSZ kábítószerellenes ügynöksége 2018-ban évi 8 milliárd dollárra becsülte a Sam Gor kartell metamfetaminból és heroinból származó bevételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik