Nagyvilág

Nem vezetnek be harmadik nemet Svájcban

DAVID GANNON / AFP
DAVID GANNON / AFP

A svájci kormány szerdán elutasította a harmadik nem vagy a nemek nélküli kategória bevezetésének tervét a hivatalos okmányokban.

A kormányzó Szövetségi Tanács a parlamenti javaslatra reagálva elmondta, hogy „a nemiről való bináris gondolkodás még mindig erősen rögzült a svájci társadalomban”, ezért „jelenleg nincsenek meg a társadalmi előfeltételei egy harmadik nem bevezetésének”.

A testület hozzátette, hogy az új nemi kategória bevezetése a svájci alkotmány és a törvények számos módosítását tennék szükségessé nemzeti szinten, és az ország 26 kantonjában egyaránt. Jelenleg az embereket férfiként vagy nőként anyakönyvezik, más lehetőség nincs.

A kormány szerint a nemzeti etikai bizottság egy 2020-as jelentésében megállapította, hogy még nem jött el az idő a rendszer megváltoztatására.

2018-ban a szomszédos Németországban jóváhagyták a harmadik nemi opció bevezetését a hivatalos nyilvántartásokban, lehetővé téve, hogy a nembináris személyeket diverzként regisztrálják. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a nem megjelölését üresen hagyják.

Ausztriában ugyanabban az évben a szövetségi bíróság úgy határozott, hogy lehetővé kell tenni egy harmadik opciót is a nem kiválasztásánál azok számára, akik sem férfiként, sem nőként nem szeretnék identifikálni magukat.

(AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik