Nagyvilág

Több ezres tüntetés, teherautó-blokád Koszovóban

Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Koszovói szerbek ezrei követelték csütörtökön, hogy az ország albán többségű kormánya vonja ki rendőrségét az ország északi részéből, ahol szerb kisebbsége koncentrálódik – írja a Reuters.

A csütörtöki tiltakozó nagygyűlést Rudare faluban tartották, néhány kilométerre az etnikailag megosztott és rendkívül lobbanékony Mitrovica városától. Itt a főutat továbbra is kaviccsal megrakott teherautók és nehézgépek zárják el.

December 10. óta a helyi szerbek összesen kilenc úttorlaszt állítottak fel az északi régióban, és tűzharcba is keveredtek a rendőrökkel, miután azok letartóztattak egy volt szerb rendőrt, aki állítólag szolgálatot teljesítő koszovói rendőröket támadott meg egy korábbi tüntetés során.

Az északi önkormányzatok etnikailag szerb polgármesterei, a helyi bírák és mintegy 600 rendőr hagyta ott a szolgálatot novemberben, tiltakozásul a koszovói kormány döntése miatt, amely szerint a szerbiai autók rendszámát Pristina által kibocsátott rendszámra kell cserélni.

Az MTI belgrádi tudósítója azt írja, Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyihivatalának vezetője a közösségi médiában csütörtökön szintén több ezres tüntetésről beszélt. A politikus képeket is csatolt a bejegyzéséhez, amelyeken az észak-koszovói Rudar utcáin hömpölygő embertömeg látszik. A bejegyzés szerint a szerb nép az egység és összetartás erejével válaszolt arra a terrorra, amelynek a pristinai kormány részéről van kitéve.

A helyszíni beszámolók szerint a tiltakozók azt üzenték Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, hogy Koszovó nem az ő tulajdona, hanem a szerbek nagyapáinak a földje.

A NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő (KFOR), valamint az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) megerősítette jelenlétét a tiltakozás helyszínén, hogy elejét vegye az összetűzéseknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik