Nagyvilág koronavírus

Fél Sanghaj koronavírusos lehet év végére, Kínában egymillióan is belehalhatnak a betegségbe jövőre

HECTOR RETAMAL / AFP
HECTOR RETAMAL / AFP

Egy sanghaji kórház figyelmeztette a dolgozóit, hogy tragikus küzdelemre készüljenek a napokban, az év végére ugyanis a város 25 milliós lakosságának a fele is megfertőződhet a koronavírussal, írja a Reuters.

Kínában komoly felzúdulásokat követően oldották fel a korlátozásokat, a rezsim a hónap közepén hagyott fel a pandémia kezdete óta alkalmazott zéró covid irányelvvel, csakhogy ennek eredményeként szabad utat engedtek a vírusnak, ahol rengetegen nincsenek beoltva ellene.

December 21-én nem jelentettek koronavírus miatti elhalálozást egész Kínában, de valószínűleg ferdítenek, mert temetkezési vállalkozók szerint egyre több munkájuk van.

A sanghaji Deji Kórház a WeChaten szerdán délután azt írta, becslések szerint 5.43 millióan fertőzöttek jelenleg a városban, és év végéig ez a szám 12,5 millióra nőhet.

Meglátásuk szerint a karácsony, az újév és a holdújév sem lesz biztonságos a városban.

Sanghaj jelenleg annak ellenére üres, hogy lehetne mozogni, sokan ugyanis önkéntes karanténba vonultak, a megbetegedések miatt pedig egyes üzletek már ki sem tudnak nyitni.

Szakértők szerint jövőre akár egymillióan is belehalhatnak Kínában a koronavírusba, mert relatíve alacsony az átoltottság a legveszélyeztetettebbnek számító idősebb korosztályban. Ugyan egy oltást a lakosság 90 százaléka kapott, a felnőttek mindössze 57.9 százaléka vett fel két oltást, és 80 éves kor felett csak az emberek 42.3 százaléka számít teljesen oltottnak.

Kínában jelenleg kilenc országon belül kifejlesztett vakcinát lehet felvenni. A virológusok úgy tippelnek, a mostani, és minden korábbinál erősebb járványhullám január végére csenghet le, az élet pedig február végén állhat vissza a normál kerékvágásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik