Nagyvilág

Győzött a szociáldemokrácia a Feröer-szigeteken

Celal Gunes / Anadolu Agency / Getty Images
Celal Gunes / Anadolu Agency / Getty Images

A szociáldemokrata Aksel V. Johannesen alakít hárompárti koalíciós kormányt a Dániához tartozó, de nagyfokú függetlenséggel rendelkező Feröer-szigeteken az előrehozott választások nyomán, tájékoztat az MTI. Az 50 éves Johannesen, aki 2015-től 2019-ig már szolgált kormányfőként, csütörtökön egy ünnepélyes ceremónia keretében vehette át szimbolikusan a kormányzati székhely, a Tinganes kulcsait hivatali elődjétől, Bárdur á Steig Nielsentől.

Az új kabinetnek kilenc tagja lesz. A hárompárti koalíciónak – Johannesen szociáldemokratáinak (Javnadarflokkurin), a republikánusoknak (Tjódveldi) és a Liberális Fejlődés Pártnak (Framsókn) –18 mandátuma van a 33 fős parlamentben. Hogni Hoydal, a republikánusok párvezetője kapja a Feröer-szigetek külügyi megbízottjának tisztségét.

A Ritzau dán hírügynökség értesülése szerint Johannesen új kormánya a koalíciós megállapodás értelmében az elkövetkezendő négy esztendőben évente 25 millió koronával (1,3 milliárd forinttal) csökkenteni akarja a Dániától kapott támogatást a nagyobb függetlenség érdekében, ahogy azt a republikánusok és a liberálisok szorgalmazzák. Az 54 ezer lakosú, 18 szigetből álló Feröer-szigetek évente 642 millió koronás (35 milliárd forintos) pénzügyi támogatásban részesül Koppenhágától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik