Nagyvilág

Vagyonokat loptak el öt év alatt Észak-koreai hackerek

Eric Lafforgue / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Eric Lafforgue / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Észak-Korea vált az egyik legerősebbé a világon a kiberbűnözés szempontjából a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) szerint. Az MTI azt írja, ez azóta van így, hogy az ENSZ újabb szankciókat vetett ki az országra annak atomprogramja miatt. A NIS szerint észak-koreai hackerek 1,2 milliárd dollárnak megfelelő kriptovalutát és más virtuális eszközöket loptak el az elmúlt öt évben.

A büntetőintézkedések – mint írják – az északi-koreai gazdaság számára olyan kulcsfontosságú termékek exportját tiltják, mint a szén, a textíliák, vagy a hal és a tenger gyümölcsei. Emiatt Észak-Korea további gazdasági visszaesést szenvedett el.

Szakértők és illetékesek szerint az észak-koreai kormány ezért fordult a kiberbűnözés felé, amelynek bevételeit a gazdaságának és atomfegyvereinek a finanszírozására fordítja.

A terv sikeressége az ellopott összeg nagysága mellett abban is megmutatkozik, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea.

Szakértők szerint az ország vezetése egyrészt modernizálni akarja az arzenálját, másrészt javítani akar alkupozícióján a riválisaival folytatott tárgyalásokon.

A NIS adatai szerint az államilag támogatott hackerek csak 2022-ben mintegy 78 milliárd dollárt loptak el az interneten keresztül. A szervezet hozzátette, hogy Észak-Korea várhatóan még több kibertámadást fog végrehajtani a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik