Nagyvilág

97 éves korában ítélték felfüggesztett börtönre egy volt koncentrációs tábor egykori gépírónőjét

CHRISTIAN CHARISIUS / DPA/POOL / dpa Picture-Alliance / AFP
CHRISTIAN CHARISIUS / DPA/POOL / dpa Picture-Alliance / AFP

Bűnrészesség miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 97 éves Irmgard Furchner, aki 1943 és 1945 között gépírónőként dolgozott a stutthofi koncentrációs táborban – írja a BBC.

A nőt, aki egy náci koncentrációs tábor parancsnokának dolgozott, több mint 10 505 ember meggyilkolásában való közreműködésért ítélték el. A tábor, ahol dolgozott ma Lengyelország területén, Gdansk közelében fekszik. A területen 65 ezer embert, zsidókat, lengyel partizánokat, szovjet hadifoglyokat öltek meg.

Az ítélet szerint Furchnernek a táborparancsnok Paul-Werner Hoppe titkárnőjeként fiatal kora ellenére fontos posztja volt, a tábor napi működtetése is hozzá tartozott. Bár civil volt, az észak-németországi Itzenhoe bírósága szerint teljes mértékben tisztában volt a táborban zajló eseményekkel. Paul-Werner Hoppe stutthofi parancsnokot 1955-ben bebörtönözték, mert közreműködött a gyilkosságokban, és öt évvel később szabadult.

Az ellene zajló per 2021 szeptemberében kezdődött és az idős vádlott már az első napon megszökött, ám később egy hamburgi utcában elfogták. Furchner 40 napig hallgatott, majd megtörte a csendet a tárgyaláson és azt mondta a bíróságnak: sajnálja a történteket.

Sajnálom, hogy akkor Stutthofban voltam, csak ennyit tudok mondani

– mondta.

A perben kulcsszerepet játszott Stefan Hördler történész, aki elkísérte a bírókat az egykori koncentrációs táborba, és bemutatta: Furchner az iroda ablakából szörnyűségekre láthatott rá, tudnia kellett, mi történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik