Nagyvilág

Felgyújtották az uniós képviseletet a Közép-afrikai Köztársaságban, a Wagner-csoport is érintett a konfliktusban

Felgyújtották hétfőre virradóra az Európai Unió képviseletének épületét a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban, írja az MTI. Mindezt Douglas Darius Carpenter uniós nagykövet is megerősítette a közösségi médiában.

Néhány nappal korábban Franciaország kivonta utolsó katonáit is a csaknem ötmillió lakosú országból. A francia kontingens egy uniós kiképzési misszió mellett az ENSZ égisze alatt részt vett a Közép-afrikai Köztársaság stabilitásának fenntartását szolgáló műveletben is. Párizs a Wagner-csoport orosz biztonsági magáncég helyi jelenlétével indokolta katonái kivonását.

Néhány nappal az uniós épület felperzselése előtt pokolgépes merényletet követtek el Dmitrij Szitij, az Orosz Ház kulturális központ vezetője ellen Banguiban. Szitij súlyosan megsebesült. Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner.csoport alapítója a Telegramon azt állította, hogy Szitij a franciáktól kapott fenyegetést, amelyben felszólították az oroszokat, hogy tűnjenek el Afrikából.

A politikailag ingatag, ásványkincsekben gazdag, de elszegényedett Közép-afrikai Köztársaság elnöke, Faustin-Archange Touadéra a Think Tank International Crisis Group nemzetközi agytröszt szerint legfőbb szövetségesének Oroszországot és a Wagner-csoportot tekinti, hogy úrrá tudjon lenni a felforduláson az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik