Nagyvilág europoli

Katar burkolt fenyegetéssel reagált az országot érintő korrupciós botrányra

AFP / QATARI MINISTRY OF LABOUR
AFP / QATARI MINISTRY OF LABOUR

A feltételezések szerint Katart érintő korrupciós botrány miatt hozott európai uniós intézkedések veszélyeztetik Doha és az EU kapcsolatát és az energiabiztonságot is – jelentette ki vasárnap egy katari diplomata.

Az Európai Parlament csütörtökön javasolta a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós intézményből.

Katar aláhúzta: az efféle diszkriminatív lépések hátrányosan hatnak a regionális és a globális biztonsági együttműködésre, illetve a globális energiabiztonságot célzó tárgyalásokra.

Határozottan elutasítjuk a kormányunkat bármiféle helytelen viselkedéssel összefüggésbe hozó állításokat

– szögezte le közleményében egy katari diplomata.

Nem Katar volt az egyetlen, amelyet a nyomozás megnevezett, mégis országunk volt az, amelyet egyoldalúan bíráltak és támadtak

– tette hozzá.

A belga ügyészség korábban elmondta, hogy több mint egy éve vizsgálják az Európai Parlamentben zajló korrupciót. A nyomozás keretében többeket őrizetbe vettek az elmúlt napokban, köztük az EP azóta leváltott alelnökét, Eva Kaili görög szocialista EP-képviselőt is.

A katari diplomata csalódottságának adott hangot, hogy a belga kormány ezalatt meg sem próbált kapcsolatba lépni a katari vezetéssel a tények feltárása érdekében. A közlemény egyúttal hangsúlyozta: Doha és Brüsszel együttműködött a koronavírus-világjárvány idején, és Katar jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgázt exportál Belgiumba is. Katar a világ egyik legjelentősebb földgáztartalékával rendelkezik.

A belga rendőrség Twitter-oldalán szerdán megjelent közleménye szerint közel 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben. A házkutatásokat „a belga szövetségi ügyészségnek az Európai Parlamentben (EP) tevékenykedő személyeket célzó, korrupció gyanújával nyitott aktája nyomán indított vizsgálat részeként hajtották végre”. Eva Kaili élettársa pedig el is ismerte, hogy katari kenőpénzt vett át.

Kapcsolódó
Az EP korrupciógyanúba került volt alelnökének élettársa beismerte, hogy katari pénzt fogadott el
Francesco Giorgi azt állítja, Eva Kaili nem tudott a kenőpénzről.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik